Πολιτική

Η Ελλάδα θωρακίζει τα νησιά ενάντια σε κάθε επιβολή – Το μήνυμα απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στην Τουρκία

Από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία η οποία αμφισβητεί τις συνθήκες και ανακαλύπτει “γκρίζες ζώνες” στην περιοχή.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Νισύρου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, όσα συνάγονται από το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και τις διατάξεις περί παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, για να τονίσει τα εξής: «Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα συμπεράσματα αυτά απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση, «πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας «κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».

Αναφερόμενος στην Συνθήκη των Παρισίων με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η κυριαρχία αυτή είναι “πλήρης”, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της. Το δε περιεχόμενο της “πλήρους” κυριαρχίας προσδιορίζεται, ως προς τα Δωδεκάνησα, με βάση τους κανόνες του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος περί κυριαρχίας, καθώς και με βάση τις περί κυριαρχίας των κρατών-μελών διατάξεις ιδίως του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Επιπλέον, «η κυριαρχία της Ελλάδας εκτείνεται όχι μόνον εφ’ όλων των νήσων που αναφέρονται ρητώς στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων αλλά, κατά την κατηγορηματική διατύπωση της κατά τ’ ανωτέρω παραγράφου, και επί των “παρακειμένων νησίδων” στο σύνολό τους», ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «επειδή δε οι διατάξεις αυτές ουδεμία διάκριση κάνουν εν προκειμένω, η διατύπωσή τους καταλαμβάνει τις κάθε είδους “παρακείμενες νησίδες”, ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη). Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές, όπως ήδη επισήμανα, πως και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, “γκρίζες ζώνες”, αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ’ αυτής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άγριος καυγάς Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση για τα Τέμπη και καμία για τη νεκρή μητέρα»
Στο φόντο της σύγκρουσης, η αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Μάντζου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «σόου και λαϊκισμό»
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου 5
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Πολιτικά όρνεα που αξιοποιούν μια εγκληματική ενέργεια»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και μιλούν για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας
Τρεις ύποπτοι εμπρησμοί αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη  με διαφορά λίγης ώρας σε πολιτικούς της ΝΔ – 5 άτομα στο νοσοκομείο
Συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιπποκράτειο στη μνήμη της Βάγιας Νέστορα – Κυρανάκης: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να συλληφθούν οι τρομοκράτες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία της μητέρας της «γαλάζιας» πολιτεύτριας αναμένεται να τελεστεί την επόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη
Συγκέντρωση ΝΔ για Βάγια Νέστορα
26
Η Καρυστιανού μετά τα «καρφιά» Μαρινάκη καταδίκασε τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη με αιχμές για τα Τέμπη
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την «Ελπίδα για την Δημοκρατία» για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, με το κόμμα να συνδέει την υπόθεση με το αίτημα για ασφάλεια και δικαιοσύνη «που τόσο κατάφωρα στερούμαστε»
Μαρία Καρυστιανού
Ανδρουλάκης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά τις συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Δένδια: «Δεν φτάνει το Μαξίμου να σηκώνει τηλέφωνα στις 3 το πρωί»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά καθαρές απαντήσεις για το έργο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να μιλήσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό
Γεραπετρίτης και Ανδρουλάκης