Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Ο διπλωματικός μαραθώνιος πριν το «σόου» που ετοιμάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικά: Ο διπλωματικός μαραθώνιος πριν το «σόου» που ετοιμάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Διπλωματικό «μαραθώνιο» επαφών με συμμάχους και εταίρους θα έχει το επόμενο 15νθήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύοντας με στοιχεία και ντοκουμέντα τις αναθεωρητικές βλέψεις και απειλές της Τουρκίας και του Ερντογάν κατά χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σταθερή επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επανέλθει το συντομότερο δυνατό ηρεμία στους αιθέρες αλλά και να μην… σηκωθούν κύματα στα νερά του Αιγαίου με κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Η αλλοπρόσαλλη στάση της Τουρκίας, που ανοίγει και κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά πως τη βολεύει, είναι ενδεικτική της νευρικότητας του Ερντογάν από τις ισχυρές συμμαχίες που έχει χτίσει η χώρα μας – ανάχωμα στην εντεινόμενη προκλητικότητα της – αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος.

Ετοιμάζει «σόου» στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν;

Οι τελευταίες πληροφορίες, όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Sabah”, θέλουν τον Ερντογάν να ετοιμάζει «σόου» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τούρκος Πρόεδρος, ερμηνεύοντας αλα καρτ τις Συνθήκες των Παρισίων και της Λωζάνης, πρόκειται να θέσει το ζήτημα δήθεν παράνομης στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, και να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα θα παρουσιάσει και έγγραφα που στηρίζουν τις αξιώσεις της.

Το τρίπτυχο της στρατηγικής της Αθήνας

Η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους έναντι των προκλητικών δημοσιευμάτων, όπως και απέναντι στην γενικότερη κλιμάκωση της έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία… «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της έντασης και της πόλωσης» δηλώνει διπλωματικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι το τρίπτυχο: διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας – ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος – διεθνείς συμμαχίες είναι ο πυλώνας της στρατηγικής της Ελληνικής πλευράς.

«Δεν είναι αποδεκτές οι απειλές»

Σύμμαχοι και εταίροι είναι ήδη ενημερωμένοι και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις αυτοκρατορικές φαντασιώσεις του Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ονειρεύεται ο Τούρκος Πρόεδρος, στους συμμάχους μας στις ΗΠΑ (Μπάιντεν, Κογκρέσο) και στην Ευρώπη (πρόσφατα, προσωπικά στον Καγκελάριο της Γερμανία Σολτς αλλά και στην ηγεσία της Ε.Ε. και τους ομολόγους του).

Ήδη το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία – μέσω του Χ. Ακάρ – ότι δεν είναι αποδεκτές οι απειλές κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα νησιά της, τα οποία αποτελούν μέρος της επικράτειας της Ε.Ε. αλλά και της πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες και ως τις 28 Ιουνίου (Σύνοδο ΝΑΤΟ), να υπάρξει μερική αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Ερντογάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει να πετύχει συνάντηση, ή έστω ένα μικρό τετ α τετ, ακόμη και ένα φωτογραφικό ενσταντανέ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι σταθμοί του διπλωματικού «μαραθωνίου»

Την Τετάρτη, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Λευκωσία, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει Ρώμη, όπου εν όψει της Συνόδου Κορυφής τις Ε.Ε., θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τον συντονισμό με την Ιταλία για το θέμα της ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή ακρίβεια – κι ενώ η Ιταλία «απειλείται» με πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου από τη Gazprom – θα ενημερώσει τον Μάριο Ντράγκι για όλο το φάσμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός θέτει αναλυτικά το κρεσέντο της προκλητικότητας της ‘Άγκυρας στους «27», ζητώντας σαφή καταδίκη των παράλογων αξιώσεων του Ερντογάν, με αποτύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο κυρίως στη Μαδρίτη. Στις 28 έως 30 Ιουνίου Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν ξανά στον ίδιο χώρο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μαζί με όλους τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει εκ νέου τους συμμάχους, με αδιάψευστα στοιχεία και ντοκουμέντα, για τις αναθεωρητικές αξιώσεις της Άγκυρας αλλά και για τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, και τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική προκλητικότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη από τις αντίστοιχες αναθεωρητικές βλέψεις του Βλ. Πούτιν.

Ο «μαραθώνιος» των παρεμβάσεων του Κ. Μητσοτάκη έχει έναν ακόμη σταθμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχει προσκληθεί να μιλήσει στις 5 Ιουλίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις