Πολιτική

Email gate: Πυρά της αντιπολίτευσης κατά Μαρινάκη για την υπόθεση Ασημακοπούλου – «Προσβολή για κάθε πολίτη»

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛΑΣ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 25.500 αποδήμων
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη εξαπέλυσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛΑΣ, με αφορμή την τοποθέτησή του για τη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων, στην οποία εμπλέκεται η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει την υπόθεση της πρώην ευρωβουλευτού της ΝΔ Άννας Ασημακοπούλου σε «ένα email», ενώ, όπως τονίζει, πρόκειται για διαρροή προσωπικών δεδομένων 25.500 αποδήμων, οι οποίοι είχαν εμπιστευθεί τα στοιχεία τους στο ελληνικό κράτος προκειμένου να ψηφίσουν επιστολικά.

Σε ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος και Μένιος Κορομηλάς «δεν καταδικάστηκαν για ένα email, όπως προπαγάνδισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Αντιθέτως, όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, «καταδικάστηκαν για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 25.500 αποδήμων που είχαν εμπιστευτεί τα ευαίσθητα δεδομένα τους στο ελληνικό κράτος προκειμένου να ψηφίσουν επιστολικά».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι μετέτρεψε κρατικά δεδομένα σε κομματικό υλικό. «Τα δεδομένα που ήταν ασφαλή στις κρατικές υπηρεσίες έγιναν φέιγ βολάν στον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος», αναφέρει, κάνοντας λόγο για «την επιτομή της επιτελικής αριστείας»: «το κράτος λάφυρο στα χέρια του κόμματος και των πολιτικών τους φίλων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι για προεκλογική χρήση»

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καταδίκη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και των υπολοίπων κατηγορουμένων για το email-gate επιβεβαιώνει πως η υπόθεση «δεν ήταν ούτε μία παρεξήγηση ούτε αθώο λάθος».

Κατά την Κουμουνδούρου, επρόκειτο για «σοβαρό πλήγμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, στη διαφάνεια και στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ να σταματήσει να υποβαθμίζει την υπόθεση και να δώσει πλήρεις απαντήσεις για το πώς διακινήθηκαν προσωπικά δεδομένα πολιτών για προεκλογικούς σκοπούς. «Τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι δεδομένα για προεκλογική χρήση», σημειώνει, καταλήγοντας με δηκτικό σχόλιο: «Ίσως τελικά το πραγματικό σύνθημα της ΝΔ να ήταν: “Τα προσωπικά δεδομένα είναι δεδομένα… για προεκλογική χρήση”».

ΕΛΑΣ: «Ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΕΛΑΣ, το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας την πρωτόδικη καταδίκη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου «ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία».

Στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη αναφέρει ότι το «σκάνδαλο των email» δεν ήταν «μεμονωμένο λάθος», αλλά «απόδειξη της εργαλειοποίησης του κράτους για ψηφοθηρικούς σκοπούς».

Η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για μετατροπή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε κομματική «λίστα», χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου» και «προσβολή προς κάθε πολίτη».

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η αναφορά της στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της κυβέρνησης, η οποία δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει το ζήτημα σε ένα απλό “mail”», αναφέρει.

Κατά την ΕΛΑΣ, η προσπάθεια αποσύνδεσης της παράνομης διαρροής από το κύρος της εκλογικής διαδικασίας και η επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας «για να καλυφθεί η πολιτική ανυποληψία των στελεχών της» επιβεβαιώνει, όπως σημειώνει, «την έλλειψη συναίσθησης της σοβαρότητας της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων».

«Η άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης και η επιμονή στη συγκάλυψη συνιστούν θεσμική εκτροπή», καταλήγει, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες.

Η τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήρθαν μετά την τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας (22.06.2026), όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «μέχρι να κριθεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα η υπόθεση, είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι η υπόθεση «δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία των εκλογών» και ότι «ούτε απειλείται η διαδικασία των εκλογών επειδή εστάλη ένα email».

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως είπε, «μιλάμε για ένα email», προσθέτοντας ότι δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις και ότι το πώς αξιολόγησε η Δικαιοσύνη την υπόθεση «δεν είναι δική μου δουλειά να το σχολιάσω».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζαχαριάδης και Ακρίτα στηρίζουν Δούκα μετά την επίθεση Καιρίδη: «Ο Κακλαμάνης να κάνει συστάσεις», «Όχι ίσες αποστάσεις εδώ»
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν «τοξικό και αντιδημοκρατικό λόγο» από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ - Το χρονικό της αντιπαράθεσης με τον δήμαρχο Αθηναίων
Ζαχαριάδης, Δούκας, Ακρίτα
9
Κουφονικολάκου: Η φορολόγηση του πλούτου θα χρηματοδοτήσει την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους – «Αρκετά πλήρωσαν οι μισθωτοί»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ έδειξε ως πηγές χρηματοδότησης τον περιορισμό των απευθείας αναθέσεων, την αντιμετώπιση των καρτέλ και της διαφθοράς
Η Θεώνη Κουφονικολάκου
Πυρά Δούκα κατά Καιρίδη που τον αποκάλεσε «πολιτικό περιθώριο και τίποτα»: Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία
Το «γάντι» σήκωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, απαντώντας στην επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ: «Ο εκφασισμός της πολιτικής ζωής από τους “άριστους” της κυβέρνησης σε όλο του το μεγαλείο»
Καιρίδης και Δούκας