Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ένα πολυνομοσχέδιο τα κρίνει όλα! Ποια τα προαπαιτούμενα – Ποιο το απόλυτο στοίχημα

πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενα
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

– Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με όλα τα προαπαιτούμενα
– Κατατίθεται την Τρίτη και ακολουθούν επιτροπές και συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
– Σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου
– Και τι δεν… περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο: Προνοιακά επιδόματα, την διάταξη για την προκήρυξη απεργίας, ενέργεια και πολλά ακόμη
– Αναλυτική ενημέρωση ή αλλιώς… μασάζ στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
– Και στο βάθος… Eurogroup – Η “απόλυτη” ημερομηνία που ίσως κρίνει πολλά

Οι επίμαχες διατάξεις που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθούν την Τρίτη 09.01.2018, στο Κοινοβούλιο. Ενδιάμεσοι, πιθανοί «σταθμοί» φαίνετα πως θα είναι η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και η συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή.

Ο στόχος είναι ένας και απόλυτος: Να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα… πάντα όλα στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Η ενημέρωση αυτή θα γίνει από όλους του υπογράφοντες υπουργούς. Δηλαδή το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Κι αυτό διότι το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

– Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.

Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

– Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.

– Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.

– Η διαμεσολάβηση.

– Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Όταν λέμε ενημέρωση, εννοείται πως ενυπάρχει και η έννοια του πολιτικού “μασάζ”. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κατά καιρούς εκφράσει ενστάσεις (αν όχι ξεκάθαρες αντιρρήσεις) σε διάφορες κυβερνητικές επιλογές, ακόμη και σε ζητήματα υψίστης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας (σ.σ. λέγε με Φίλης).

Συνεπώς αποτελεί ένα στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τον πρωθυπουργό, να καταφέρει να “περάσει” πρώτα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ένα τόσο “γεμάτο” πολυνομοσχέδιο, πριν επιχειρήσει να το “περάσει” από το Ελληνικό Κοινοβούλιο…

πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενα

Η ημερομηνία – κλειδί

Τελικό ορόσημο είναι η 22α Ιανουαρίου. Μια ημερομηνία που είναι “κυκλωμένη” σε όποιο… ημερολόγιο υπάρχει στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου.

Τότε είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup. Κι αν τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Eurogroup, δεν θα ισχύει το ίδιο στις 22 Ιανουαρίου.

Κι αυτό διότι θα κρίνει αν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση για την εκταμίευση της δόσης και θα ανοίξει το δρόμο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα και την μεταμνημονιακή εποχή.

Εξέλιξη που έχει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (και όχι μόνο) την μεγαλύτερη σημασία για την κυβερνητική πολιτική…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις