Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Το παρασκήνιο της μείωσης κατά 13% και τα σενάρια για νέα «αιφνιδιαστικά» παρόμοια μέτρα

ΕΝΦΙΑ: Το παρασκήνιο της μείωσης κατά 13% και τα σενάρια για νέα «αιφνιδιαστικά» παρόμοια μέτρα

Μετά από μία δύσκολη περίοδο, με πολυεπίπεδες κρίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει έδαφος ώστε να στηριχθούν τα οικονομικά των νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από την ακρίβεια και το πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία για τη μείωση, σε μόνιμη βάση, του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

“Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της για σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών προκειμένου να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών.

“Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση” πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός πρόκειται για μια ανταπόδοση στα νοικοκυριά, των οποίων οι περιουσίες σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Με… ευρωπαϊκή συναίνεση

Το θέμα απασχολούσε από καιρό το κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου μάλιστα ότι στο Μαξίμου και στα γραφεία της Ν.Δ. έφταναν όλο και περισσότερο ενστάσεις ιδιοκτητών για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε λύσεις που να μπορούν να “περάσουν” και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το “πράσινο φως” δόθηκε εσχάτως, κι ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε το παραμικρό την Κυριακή στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε, “αν είχε στα χέρια του αυτό το χαρτί, θα το κράδαινε, κερδίζοντας τις εντυπώσεις”.

Έρχονται και άλλα μέτρα ανακούφισης;

Η αιφνιδιαστική αυτή πρωτοβουλία για μείωση κατά 13% ακόμη του ΕΝΦΙΑ είναι μία από τις κινήσεις που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές. “Η νέα πρωτοβουλία εδράζεται στη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και επιτρέπει ανάλογα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά την “δυναμική” είσοδο του νέου Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση προσδοκά ότι αυτές οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος θα ενισχύσουν τη θέση της στον κεντρώο χώρο, τον οποίο διεκδικεί και το ΚΙΝ.ΑΛ.. Παράλληλα εκτιμάται ότι είναι μέτρα που ενισχύουν τη θέση της Ν.Δ. στο εκλογικό της ακροατήριο, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών “ακουμπά” σημαντικά τη λεγόμενη μεσαία τάξη, και όχι μόνο.

Σε αναμονή έγκρισης για νέα μέτρα από την Ευρώπη

Στο μέτωπο της ακρίβειας σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχει αισιοδοξία ότι είναι θέμα λίγων ημερών η θετική απάντηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ελληνικό αίτημα που κατέθεσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στο 75%, από το 50% που είναι σήμερα τουλάχιστον για κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει θέσει θέμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής “εργαλειοθήκης” για την υποστήριξη των κρατών – μελών, δεδομένου ότι το φαινόμενο αφορά και τις “27” χώρες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις