Σάββατο, 5 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ενόχληση της Αθήνας για την απόφαση του Βερολίνου να «καταργήσει» την Σένγκεν κλείνοντας τα σύνορα – «Δεν θα γίνουμε ξανά αποθήκη ψυχών της Ευρώπης»

Ενόχληση της Αθήνας για την απόφαση του Βερολίνου να «καταργήσει» την Σένγκεν κλείνοντας τα σύνορα – «Δεν θα γίνουμε ξανά αποθήκη ψυχών της Ευρώπης»
Φωτογραφία Eurokinissi

Έντονη είναι η ενόχληση της Αθήνας από την απόφαση της Γερμανίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της για παράτυπους μετανάστες. Κίνηση που ουσιαστικά συνιστά παραβίαση της ελεύθερης κυκλοφορίας της Ε.Ε., δηλαδή της ζώνης Σέγκεν.

Το θέμα για τη ζώνη Σέγκεν και την απόφαση της Γερμανίας συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, στην επίσκεψη του χθες (11.09.2024) στη Βιέννη, και έστειλαν από κοινού μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, όχι ετεροβαρής κατανομή, και προσήλωση στα συμφωνηθέντα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

«Η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να είναι προτεραιότητα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μία λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη Σέγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και να κάνουμε ζημιά στις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ε.Ε.»,  πρόσθεσε με έμφαση.

Τι καταλογίζει η Αθήνα στο Βερολίνο

Πηγές στην Αθήνα καταλογίζουν στη Γερμανία ότι… «μόνη της δημιούργησε το πρόβλημα» και ότι… «ως εκ τούτου μόνη της πρέπει να το λύσει, χωρίς να επιβαρύνει τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.».

Αυτό ουσιαστικά προσάπτουν στη Γερμανική κυβέρνηση είναι ότι προσφέρει ελκυστικά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές στους μετανάστες, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας θελκτικός προορισμός για να ζητήσει κάποιος άσυλο.

«Αυτό πληρώνει η Γερμανία, την εικόνα ότι είναι η χώρα που παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητική πηγή, με γνώση του θέματος.

Η πρώτη «κρούση» του Βερολίνου στην Αθήνα

Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εδώ και λίγες ημέρες για τις προθέσεις του Γερμανού Καγκελάριου ΄Ολαφ Σολτς, για τον οποίο το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πολιτικό ζήτημα, μετά και την άνοδο των δεξιών κομμάτων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε σχετικά ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, στη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ., όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της Αθήνας είναι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η χώρα μας να επωμιστεί βάρη από τις ενέργειες που προωθεί το Βερολίνο και ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των χωρών στην επιτήρηση και ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε..

«Να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη τη θωράκιση των συνόρων στον Έβρο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες από τη Βιέννη, έκανε ειδική αναφορά στον φράκτη στον Έβρο, επισημαίνοντας την ανάγκη η κατασκευή του να στηριχθεί οικονομικά από την Ε.Ε., δεδομένου ότι θωρακίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Έντονες οι αντιδράσεις στους κόλπους των «27» της Ε.Ε.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη, κυρίως από τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Γερμανία, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν επιστροφές μεταναστών – προσφύγων από τη Γερμανία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μετάσχει τις επόμενες ημέρες στη Σύνοδο του Βερολίνου για τα Σύνορα και την Ασφάλεια, μεταφέροντας τις ελληνικές θέσεις… Το «όχι» της Ελλάδας στο Γερμανικό αίτημα για επιστροφή μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων είναι και η χώρα μας.

Με βάση την ανακοίνωση του Βερολίνου, από τις 16 Δεκεμβρίου και για έξι μήνες θα γίνονται έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Έλεγχοι στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία είχαν ξεκινήσει από το 2023 ενώ από το 2015 εφαρμόζονται έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις