Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Εντάσεις, γκρίνια και αλλαγές στάσης στο κυβερνητικό «φροντιστήριο» για τα ομόφυλα ζευγάρια

Εντάσεις, γκρίνια και αλλαγές στάσης στο κυβερνητικό «φροντιστήριο» για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σχεδόν δυόμισι ώρες διήρκεσε το… “φροντιστήριο” στο πρώτο γκρουπ των βουλευτών της Ν.Δ., από το οποίο δεν έλειψαν οι διαφωνίες, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις για την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Με τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “ανήκουμε στη Δύση” επέλεξε να απαντήσει σε όσα ακούστηκαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

“Η Ν.Δ. είναι καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο” φέρεται να τόνισε, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι βουλευτές στις περιφέρειες τους.

Οι αιχμές του Ά. Γεωργιάδη

Στην προσπάθεια να πειστεί και ο τελευταίος εκ των 60 – 70 βουλευτών που έδωσαν το παρόν, συνέδραμε και ο Άδωνις Γεωργιάδης,
“δεν υπάρχει λόγος να μη το ψηφίσουμε” φέρεται να είπε ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και δείχνοντας προς την πλευρά όσων είχαν επιλέξει να μη στηρίξουν με την ψήφο τους το σύμφωνο συμβίωσης το 2015, τόνισε δεικτικά ότι…. “δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε ή καταψήφισαν, να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το σύμφωνο συμβίωσης”.

Μάλιστα, το… “έργο” τους συνέδραμαν και δύο έγκυροι νομικοί, που ανέλαβαν να λύσουν κάθε απορία που άπτεται του αντικειμένου τους.

“Λύθηκαν απορίες”;

Με το πέρας της συζήτησης, λίγο μετά τις 09:00 το βράδυ, παρ’ ότι υπήρξαν εντάσεις, η εκτίμηση που υπήρχε στην Πειραιώς ήταν πως λύθηκαν πολλές απορίες και ότι η εικόνα μπορεί να είναι καλύτερη για τη Ν.Δ. στο δρόμο προς την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Για εποικοδομητική συζήτηση μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης. “Η Ν.Δ. είναι δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις” δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία ανέφερε πως πλέον όλοι είναι πιο ενημερωμένοι.

Χωρίς να κάνει κάποια δήλωση αποχώρησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις.

“Εννοείται θα είμαστε ενωμένοι. Δεν ήρθαμε εδώ να διχάσουμε” δήλωσε η Κατερίνα Μονογιού, ενώ και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης φάνηκε να ικανοποιείται από την ενημέρωση που έλαβε.

Διαφωνίες και ένταση

Με ένα κάθετο “όχι” προσήλθε η Άννα Καραμανλή, όπως και ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος επέμεινε ότι τα νομικά θέματα μπορούν να λυθούν μέσα από τροποποίηση στο σύμφωνο συμβίωσης.

“Δεν είναι σωστό να ζητάμε από τους βουλευτές να απέχουν, εφόσον δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία” φέρεται να αντέδρασε ο Κώστας Γκιουλέκας, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο να απαντά πως “είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα και όχι καφενές”.

“Γνώμονας μας πρέπει να είναι η προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών” η θέση του έτερου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη.

“Θέλουμε να είμαστε με τα προηγμένη κράτη” δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης – στη γραμμή Σκέρτσου ότι… “ανήκουμε στη Δύση” – απαντώντας σε όσους εξέφραζαν ενστάσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες στην αίθουσα “σηκώθηκε” θόρυβος.

Σήμερα το “φροντιστήριο” στο δεύτερο γκρουπ βουλευτών

“Ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη η συζήτηση και συνεχίζεται” δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης, με το δεύτερο γκρουπ των βουλευτών να έχει κληθεί σήμερα στην Πειραιώς για ενημέρωση, στην οποία θα συμμετάσχει, δίπλα στον Άκη Σκέρτσο, και ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σαμαράς vs Κυβέρνηση

Το… “φροντιστήριο” διεξήχθη λίγες ώρες μετά το νέο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση, που ήρθε ως απάντηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο…

”Η αποχή είναι μια στάση. Ο κ. Σαμαράς ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει. Το είχε κάνει στο σύμφωνο συμβίωσης το 2015, είχε επιλέξει την αποχή” είχε δηλώσει το πρωί ο Παύλος Μαρινάκης.

“Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών “φροντιστηρίων” του κ. Σκέρτσου στους βουλευτές της Ν.Δ. για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να “επιτεθεί” στον κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον… Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ και επί μεταβατικής προεδρίας της Ν.Δ., για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων! Δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ.” δήλωνε το περιβάλλον του κ. Σαμαρά.

“Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα;” προσέθεταν οι συνεργάτες του, τονίζοντας με έμφαση, σε ότι αφορά τα της διαδικασίας, ότι… “ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το “ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας”.

“Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!” κατέληγαν.

Στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ. απέφευγαν να κάνουν δηλώσεις για τα όσα διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι… δεν σχολιάζουν δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού.

Ωστόσο σε συζητήσεις δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που λαμβάνει αυτή η κόντρα.

Στις ηχηρές απουσίες του χθεσινού πολιτικού “μασάζ” ήταν αυτή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος επιμένει στο “όχι” και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του από την κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις