Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Έντονες αντιδράσεις της Συγγρού και “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών για ΠΝΠ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στα… κάγκελα εβγαλε η απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να δεσμεύσει τα αποθεματικά του Δημοσίου τόσο τα “γαλάζια” στελέχη της Συγγρού, όσο και τα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος που πλήττονται ευθέως από αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις νομικών κύκλων προς τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα. Καθώς αναφέρουν ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση με νόμο ή με ΠΝΠ, θεσμοθετήσει την υποχρεωτική διάθεση των ρευστών, θα πρόκειται για νόμο ο οποίος θα καταπέσει στα δικαστήρια.

“Οι φωστήρες της Κυβέρνησης”

“Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν” δήλωσε και επίσημα σε μια σκληρή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, προειδοποιώντας “τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού”.

Καραγκούνης: “Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών”

Μάλιστα ο κ. Καραγκούνης υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τη δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 μέρες, στην οποία, όπως λέει, προχώρησαν “οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών”.

Αιχμηρή ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σχολίασε ότι: “Η απελπισία της κυβέρνησης και η προσπάθειά της να βρει διαθέσιμο ρευστό είναι τόσο μεγάλη που δεν σέβεται ούτε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας” αναφερόμενος στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνέστησε δε στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό “να ολοκληρώσουν επιτέλους, προς όφελος της χώρας, αυτήν τη διαπραγμάτευση, ώστε να μην βρίσκεται μονίμως η πατρίδα μας αντιμέτωπη με το φάσμα της στάσης πληρωμών και η ίδια αναγκασμένη να καταφεύγει σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές”.

Απο την άλλη η έντονη αντίδραση των “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών εκφράστηκε αρχικά μέσω της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γιώργου Πατούλη ο οποίος εξήγγειλε άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρώσει δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου και για σήμερα, έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης για να πάρουν οριστικές αποφάσεις οι δήμαρχοι όλης της χώρας.

«Πλήττουν ευθέως την ανεξαρτησία των δήμων» σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Πατούλης, καλώντας την κυβέρνηση «να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων και εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

“Δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στη χρησιμοποίηση των πόρων αυτών για άλλους σκοπούς, ούτε στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων” ήταν η αντίδραση ενός άλλου “γαλάζιου” αυτοδιοικητικού στελέχους του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έκανε λόγο για απόφαση αντισυνταγματική και παράνομη, δεδομένης και της αναδρομικότητάς της και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει. Και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε στο ραδιόφωνο του Alpha “ανέκδοτο να συζητάει η κυβέρνηση ότι θα έρθει να πάρει τα ελάχιστα αποθεματικά των Περιφερειών”.

Θοδωρής Δαφέρμος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε