Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επαφή Μακρόν – Μητσοτάκη με άρωμα… Τουρκίας! Πιέζει για κυρώσεις η Ελλάδα

Μακρόν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το απόγευμα της Τρίτης, 01.12.2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο το πρωί της Τρίτης, 01.12.2020, στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την προετοιμασία της Συνόδου όσο και στην επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την Τουρκία, κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης με την οποία όλοι συμφώνησαν και ζήτησε την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Να θυμίσουμε εδώ πως με βάση τα συμπεράσματα εκείνης της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν δώσει προθεσμία στην Τουρκία ως την Σύνοδο του Δεκεμβρίου να συμμορφωθεί με την νομιμότητα, διαφορετικά θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις…

Η Τουρκία… στα κάγκελα

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο κι ενώ η Τουρκία είναι… στα κάγκελα μετά και την παρέμβαση του Μάικ Πομπέο, ο οποίος καταλόγισε στην γειτονική χώρα πως “υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εμφανώς εκνευρισμένος ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τα όσα είπε ο Μάικ Πομπέο κατά της χώρας του.

Click4more: “Καρφί” Δένδια στην Τουρκία ενώπιον του ΝΑΤΟ: Αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη απειλούν τη σταθερότητα

Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας μέσω… Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη”, λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις