Πολιτική

Επανήλθε ο Ντάισελμπλουμ: Πρώτα τα μέτρα και μετά τα 2 δισ. ευρώ

Την πάγια θέση της Ολλανδίας οτι οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλαδα θα πραγματοποιείται μονο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης, επαναλαμβάνει σε ενημερωτική επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταιζεμπλούμ.

Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζει οτι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό 3 δις ευρώ, αναφέρεται στην επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους 2 δις και 1 δις ευρώ αντίστοιχα υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτουμένων.

«Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτουμένων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δις ευρώ. Η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτουμένων από την πρώτη ομάδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διαβούλευση με τους θεσμούς», αναφέρεται στην επιστολή

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των εν λόγω αποτελεσμάτων θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών. Όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια.

Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δις εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δις ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο Μνημόνιο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις στο Ιράν: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ενεργοποιήσαμε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων»
«Κοινός τόπος ότι ο έλεγχος του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος, ώστε να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή»
Υπουργείο Εξωτερικών 6
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον ενημέρωσε για την πρόοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα
Η πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκε ακόμη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 9
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρήγας, στην Ουάσιγκτον
Η συνάντηση εντάσσεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ - Στο επίκεντρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή
Γεραπετρίτης και Ρήγας