Πολιτική

Επανήλθε ο Ντάισελμπλουμ: Πρώτα τα μέτρα και μετά τα 2 δισ. ευρώ

Την πάγια θέση της Ολλανδίας οτι οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλαδα θα πραγματοποιείται μονο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης, επαναλαμβάνει σε ενημερωτική επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταιζεμπλούμ.

Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζει οτι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό 3 δις ευρώ, αναφέρεται στην επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους 2 δις και 1 δις ευρώ αντίστοιχα υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτουμένων.

«Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτουμένων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δις ευρώ. Η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτουμένων από την πρώτη ομάδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διαβούλευση με τους θεσμούς», αναφέρεται στην επιστολή

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των εν λόγω αποτελεσμάτων θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών. Όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια.

Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δις εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δις ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο Μνημόνιο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημήτρης Κουτσούμπας: Οι 200 ήταν κομμουνιστές διαπαιδαγωγημένοι να υπηρετούν τον λαό και εκτελέστηκαν γιατί δεν αποκήρυξαν το ΚΚΕ
Ο γγ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις 12 φωτογραφίες που παραλίγο να πωληθούν στο eBay, μίλησε για τα «συγκλονιστικά ντοκουμέντα» των εκτελεσμένων και κατήγγειλε βανδαλισμούς από «φασιστοειδή» 
Δημήτρης Κουτσούμπας
Νικήτας Κακλαμάνης: Η Βουλή προσλαμβάνει παιδί 12μελους οικογένειας που εργάζεται για να πληρώνει το μεταπτυχιακό του
Σε ημερίδα για το δημογραφικό στο πρώην Καπνεργοστάσιο ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε το ζήτημα «υψίστης εθνικής σημασίας», προειδοποιώντας ότι αφορά την ίδια τη συνέχεια του ελληνικού έθνους
Νικήτας Κακλαμάνης
Μακάριος Λαζαρίδης για σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΑ: «Γνώριζε ο Ανδρουλάκης για τη στενή του συνεργάτιδα;»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ συνέδεσε την υπόθεση των «μαϊμού» επιδομάτων με «πρωτοκλασάτο» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη σε «λιγότερη υποκρισία και περισσότερη αυτοκριτική»
Μακάριος Λαζαρίδης 7
Βασίλης Κικίλιας για ναυάγιο στη Χίο: Η ΕΔΕ προχωρά από αυτούς που έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη
Ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζει ότι εξελίσσεται παράλληλα και η δικαστική διερεύνηση, δηλώνει στήριξη στο Λιμενικό και απορρίπτει λογικές «παρεμβάσεων» και «ανοιχτών συνόρων»
Βασίλης Κικίλιας
Θάνος Πλεύρης: Συνεργασία με τέσσερις χώρες για κέντρα επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι η Ελλάδα συντονίζεται με Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Δανία, με στόχο την ενίσχυση των επιστροφών απορριφθέντων αιτούντων άσυλο
Θάνος Πλεύρης
Αλεξάνδρα Σδούκου για υπόθεση ΟΠΕΚΑ: Αυτές τις αποκριές το ΠΑΣΟΚ ντύνει τις υποθέσεις των στελεχών του «γαλάζια σκάνδαλα»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μιλά για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και αφήνει αιχμές για «έλλειψη αυτοκριτικής» στη Χαριλάου Τρικούπη
Αλεξάνδρα Σδούκου
ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για την on air κόντρα με Παπαχλιμίντζο: Αυταρχισμός και αλαζονεία από τους υπουργούς της ΝΔ απλά και μόνο στο άκουσμα ερωτήσεων
Η Κουμουνδούρου μιλά για «συστηματικό εκφοβισμό» του Τύπου και συνδέει το επεισόδιο με πρόσφατη αντιπαράθεση Μαρινάκη με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία 8 νέων φυλακών σε Ασπρόπυργο, Θεσπρωτία, Γιάννενα, Αρκαδία και Δ. Μακεδονία
«Ετοιμάζουμε και άλλα καταστήματα στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στα Γιάννενα, στη Μεγαλόπολη και επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Αυτά όλα τρέχουν πολύ γρήγορα»
Φυλακές 16