Τρίτη, 28 Μαΐ
25oC Αθήνα

Επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Η συνεδρίαση αφορούσε στον ορισμό ως νέου Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του κυρίου Ιωάννη Αντωνίου.

Μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για νέο πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Παρουσιάζοντας τον υποψήφιο κ. Αντωνίου, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι είναι ένας «άνθρωπος των έργων» που «γνωρίζει τα προβλήματα» στον χώρο της Εκπαίδευσης. «Είμαι σίγουρη ότι θα υπηρετήσει στο ακέραιο την Εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Για τη σημασία, δε, του ρόλου του ΙΕΠ τόνισε ότι είναι ένας «κρίσιμος φορέας, εξαιρετικά σημαντικός για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής», που θα πρέπει να συνεισφέρει στις μεταρρυθμίσεις από την προσχολική εκπαίδευση μέχρι την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Από τη μεριά του, ο κ. Αντωνίου τάχθηκε υπέρ των ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση.

Στις προτεραιότητες της προεδρίας του έθεσε την εκπόνηση νέων προγραμμάτων σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την έκδοση νέων βιβλίων, την επέκταση της εφαρμογής νέων, δημιουργικών μεθόδων διδασκαλίας καθώς και την εκπόνηση προγραμμάτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού «ενσωματωμένου με οργανωμένο τρόπο στο σχολείο». Επίσης, έθεσε ως βασικό στόχο την ανασυγκρότηση των προτύπων και πειραματικών σχολείων, ώστε να επεκταθούν σε όλη τη χώρα καθώς επίσης και την ίδρυση προτύπων ΕΠΑΛ. Τάχθηκε υπέρ της επαναθέσπισης της τράπεζας θεμάτων («ανοίγει τον δρόμο για ένα πιστοποιημένο εθνικό απολυτήριο») και σημείωσε ότι θα εισηγηθεί ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών Εκπαίδευσης, με τη θέσπιση εκ νέου των Σχολικών Συμβούλων.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχονται μαύρες ημέρες για την εκπαίδευση», είπε ο Νίκος Φίλης ανακοινώνοντας την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του είχε αναφέρει ότι η εκπαίδευση «απειλείται από τον δογματισμό του κ. Αντώνιου», με ασφορμή πρόσφατη δήλωση του κ. Αντωνίου ότι «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων θα γυρίσει στο 2014» και ότι «θα γκρεμίσουμε όσα έχτισε το 2015-19 ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, στην οποία ασκείται κριτική στον κ. Αντωνίου. «Είναι ανεπιθύμητος από την εκπαιδευτική κοινότητα και ακατάλληλος να ηγηθεί του ΙΕΠ», τόνισε ο κ. Φίλης.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λυπηρή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πραγματικά λυπηρό και ελπίζω να αναθεωρήσει», σχολίασε.

Ως προς τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, θετική γνώμη δια των εκπροσώπων τους εξέφρασαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση και αρνητική γνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις