Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επενδύσεις, οικονομία, εργασία: Το τρίπτυχο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Μητσοτάκης

Το στίγμα του για την επόμενη μέρα της πανδημίας αναμένεται να δώσει με δύο εμφανίσεις του σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα στίγμα που βασίζεται στο τρίπτυχο επενδύσεις-οικονομία-εργασία και το οποίο θα αναλύσει ο πρωθυπουργός αρχικά από το Ελληνικό και εν συνεχεία από το βήμα της Βουλής.

Στο Ελληνικό, θα εγκαινιαστεί το εργοτάξιο και θα δοθεί το σύνθημα για την εκκίνηση των εργασιών για την ανάπλαση και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης θ’ απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία – δίχως, μάλιστα, να έχουν δικαίωμα λόγου στη συζήτηση οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Click4more Ελληνικό: Η παγόδα, το υπόστεγο και το κορυφαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα που δεν θα κατεδαφιστούν

Το σκέλος του τρίπτυχου που αφορά τις επενδύσεις ασφαλώς συνδέεται με το project του Ελληνικού, για το οποίο από σήμερα σταματάει πλέον να είναι… ανέκδοτο πως μπαίνουν οι μπουλντόζες, ύστερα από παλινωδίες πολλών ετών. Το έργο θεωρείται εμβληματικό λόγω του μεγέθους του και ασφαλώς η πιο μεγάλη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται πως θα κοστίσει περί τα 8 δις ευρώ στο σύνολό του και θα δημιουργήσει 12.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και 70.000 στη φάση της ανάπτυξής του.

Ένα έργο που, όπως λένε στην κυβέρνηση, σκόνταψε για καιρό στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γκρέμισμα κτιρίων συνιστά την πρώτη φάση του έργου, καθώς συνολικά θα γκρεμιστούν 970 κτίρια, με καθημερινή έκδοση διαπιστωτικών πράξεων κατεδάφισης. Στη συνέχεια θα ανεγερθούν το καζίνο, το ξενοδοχείο και το mall και σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι δύο μαρίνες, θα διαμορφωθούν οι παραλίες και θα χτιστούν οι κατοικίες. 

Η πρώτη φάση ολοκλήρωσης των έργων θα διαρκέσει 3,5 χρόνια και συνολικά το project θα είναι έτοιμο σε περίπου 7-8 χρόνια.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Από εκεί και πέρα, η οικονομία και η εργασία είναι μεν το επίδικο της επίκαιρης ερώτησης της κυρίας Γεννηματά, αλλά αποτελούν ούτως ή άλλως προτεραιότητες της κυβέρνησης και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θ’ αναφερθεί αναλυτικά στην ομιλία του στο σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας και την προστασία της εργασίας, ιδιαίτερα μέσα από το πρίσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει πως από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η διάσωση των θέσεων εργασίας και μάλιστα με τολμηρές παρεμβάσεις που θα έχουν συνέχεια. Θ’ ανακοινώσει έτσι τη βελτίωση των όρων συμμετοχής για τις επιχειρήσεις στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα μέτρα αυτά αφορούν ασφαλώς το σύνολο των επιχειρήσεων και όχι μόνο το χώρο του τουρισμού ή τους συναφείς κλάδους, όπως και το μέτρο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου που θα «μηδενίσει» για ειδικές περιπτώσεις.

Click4more Μείωση προκαταβολής φόρου και ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέα προκαταβολή Νο3 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Στο προσκήνιο βρίσκονται και αναπτυξιακά μέτρα, όπως η χαλάρωση των κριτηρίων για τη δανειοδότηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, θα τονίσει ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι οι τελευταίες, καθώς η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θ’ αποφασίζει αναλόγως, ενώ η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου την περίοδο της πανδημίας και η προοπτική της εισροής κοινοτικών κεφαλαίων δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κρατήσει «πυρομαχικά», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι προτάσεις των «σοφών»

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα η «επιτροπή σοφών» υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη θα δημοσιοποιήσει την πρώτη δέσμη προτάσεων για το νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και θα λειτουργήσει, όπως έχει γράψει το newsit.gr, συμβουλευτικά για την κυβέρνηση, η οποία θα έχει την ευθύνη και την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, γι’ αυτό είναι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Smart Covid-19 Management Group, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία στις 18 Ιουλίου και πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει». Ανέφερε, επίσης, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία αφορούν όλες τις χώρες και ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών, επιβάλλοντας ευελιξία.

Όπως τόνισε, άλλωστε, στην προηγούμενη τηλε-Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να υιοθετηθεί ως έχει η πρόταση της Κομισιόν, ούτως ώστε όχι μόνο να διατηρηθούν τα κεφάλαια που έχουν λαμβάνειν οι χώρες-μέλη της ΕΕ (σ.σ.: 32 δις ευρώ για την Ελλάδα), αλλά και η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις