Πολιτική

Επικίνδυνος! Για αλλαγή συνόρων μίλησε ο Επίτροπος Χαν! – video

- «Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε ο Χαν - Οι δηλώσεις του έγιναν παρουσία του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ - Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία εμφανίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα

Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Αυτό αναρωτήθηκαν όλοι όσοι άκουσαν τον αρμόδιο Επίτροπο για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν να μιλά σε συνέδριο παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, είπε ότι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων. «…Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε: «Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και από την ηγεσία να καταλάβει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις νοοτροπίες, για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».

Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να διευκρινίσεις τις παραπάνω δηλώσεις του Χαν, επισήμανε πως ο επίτροπος σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Ράμα: Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία θα “κλείσει”

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία “θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας” εκφράζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

“Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ό,ποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης” υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει: “Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο”.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έντι Ράμα “αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Ζόραν, που επίσης ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος”.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε: “Ασφαλώς οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, αλλά συγχρόνως οι αντιδράσεις δείχνουν ότι αυτή υπήρξε μια πολύ θαρραλέα απόφαση που θα αποβεί σε όφελος και της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και των Βαλκανίων”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καταδίκη Φλώρου για τον ξυλοδαρμό Γραμμένου στη Βουλή ζητάει ο εισαγγελέας
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έριξε γροθιά στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, περιγράφοντας από την πλευρά του, ότι «έπιασε από το γιακά τον Βασίλη Γραμμένο, του έβαλε τρικλοποδιά και αυτός έπεσε κάτω»
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος
Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης να μην ντρέπεται να μας πει με ποιον θα κυβερνήσει, πραγματικός νικητής του συνεδρίου ο Δούκας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν δίνει σαφές στίγμα διακυβέρνησης, επέμεινε ότι η αυτοδυναμία παραμένει ζητούμενο για τη ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στο Άγιο Φως, στη δίκη για τα Τέμπη, στον κατώτατο μισθό και στην πορεία της οικονομίας
Παύλος Μαρινάκης
Ανανεώθηκε πριν 14 λεπτά
Πλεύρης: Ο Κουτσούμπας τιμά την έναρξη του εμφυλίου – Εγώ δεν μπορώ να τιμώ όσους κράτησαν την Ελλάδα ελεύθερη;
Πυρά κατά του ΚΚΕ από τον υπουργό Μετανάστευσης με αφορμή εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λιτόχωρο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ - Ανησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές
Θάνος Πλεύρης
ΥΠΕΞ: «Το Status Quo του Παναγίου Τάφου πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό»
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την απαγόρευση πρόσβασης του Λατίνου Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο - «Έδωσα εντολή να τελέσει κανονικά τις λειτουργίες», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Υπουργείο Εξωτερικών
Το Μαξίμου βάζει τέλος στις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά τα αντίθετα σενάρια φουντώνουν
Είναι ίσως η πρώτη φορά από το 2019, που παρ’ ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει κάθετα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, «γαλάζια» στελέχη επιμένουν ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για πρόωρες κάλπες
Μέγαρο Μαξίμου
Πυρά της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση Μητσοτάκη και τα Τέμπη: «Δεν ντρέπεται για τις δηλώσεις Φλωρίδη»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για το εισόδημα, την ακρίβεια, τη δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία και τις αναφορές στην υπόθεση των υποκλοπών
Ολομέλεια της Βουλής 6
Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Από τους καφέδες του Συνεδρίου στο «όχι» στο γιουβέτσι της μητέρας του και τη δίαιτα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά σε σύντομες ερωτήσεις νέων συνέδρων για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις πιο χαλαρές στιγμές του στο περιθώριο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου
Νίκος Ανδρουλάκης
8