Πολιτική

Επικίνδυνος! Για αλλαγή συνόρων μίλησε ο Επίτροπος Χαν! – video

- «Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε ο Χαν - Οι δηλώσεις του έγιναν παρουσία του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ - Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία εμφανίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα

Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Αυτό αναρωτήθηκαν όλοι όσοι άκουσαν τον αρμόδιο Επίτροπο για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν να μιλά σε συνέδριο παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, είπε ότι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων. «…Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε: «Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και από την ηγεσία να καταλάβει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις νοοτροπίες, για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».

Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να διευκρινίσεις τις παραπάνω δηλώσεις του Χαν, επισήμανε πως ο επίτροπος σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Ράμα: Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία θα “κλείσει”

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία “θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας” εκφράζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

“Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ό,ποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης” υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει: “Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο”.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έντι Ράμα “αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Ζόραν, που επίσης ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος”.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε: “Ασφαλώς οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, αλλά συγχρόνως οι αντιδράσεις δείχνουν ότι αυτή υπήρξε μια πολύ θαρραλέα απόφαση που θα αποβεί σε όφελος και της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και των Βαλκανίων”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Interview: Στο 28,7% η ΝΔ, χαμηλές πτήσεις για τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ενίσχυση της ΝΔ θα μπορούσε να συνδέεται και με τη διεθνή αστάθεια, καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται να ενισχύει τη συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση
Εκλογές
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέσσερα έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους 300 εκατ. ευρώ – Fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
«Η κυβέρνηση μένει και θα μένει στο πλευρό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός - Τα μέτρα θα εξειδικευτούν στις 13:30 από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέσσερα έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους 300 εκατ. ευρώ – Fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 57
Έκτακτα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Fuel pass και παρέμβαση για diesel και ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Τα μέτρα θα εξειδικευτούν στις 13:30 σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά
Κυριάκος Μητσοτάκης 78
Εκδήλωση με άρωμα Ανδρέα Παπανδρέου: Μνήμες, δάκρυα και χειροκροτήματα για τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ
Ο συντονιστής της εκδήλωσης κάλεσε τον Νίκο Παπανδρέου να βάλει έναν …τίτλο στη ζωή του Ανδρέα και εκείνος είπε «Ήρωας», για να ακολουθήσει νέο κύμα χειροκροτημάτων
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα από τα μάτια των παιδιών του: Εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης οι επιπτώσεις του πολέμου: Σχέδιο δράσης με τρία σενάρια για ανακούφιση των νοικοκυριών
Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι η πορεία των συρράξεων στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς τιμές της ενέργειας και οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα