Πολιτική

Επιμένει ο Κατρούγκαλος πως οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν

Τη δέσμευση ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν επανέλαβε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος περιέγραψε τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε η μεγάλη καινοτομία του νόμου είναι η καθιέρωση αρχών ισονομίας για όλους. Μάλιστα, προσέθεσε ότι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη με τη μεταρρύθμιση αυτή από ό,τι με το παλαιό σύστημα. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι καμία μείωση δεν θα έχουν και ως προς τις επικουρικές, όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου. «Προφανώς, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το ύψος αυτών των συντάξεων», παραδέχεται ο κ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι η ρήτρα ανάπτυξης που έχει προβλεφθεί, θα επιτρέψει την άνοδο των συντάξεων μαζί με την άνοδο της οικονομίας.

 

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από απολύσεις, αλλά από νέες θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις είναι απολύτως ιδεοληπτική.

 

Ερωτηθείς για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι ο αυτόματος μηχανισμός προτάθηκε, «για να εξουδετερώσουμε το παράλογο αίτημα του ΔΝΤ για λήψη προκαταβολικών μέτρων από τώρα για το 2018». Όπως διευκρίνισε, θα τίθεται σε εφαρμογή, αν και μόνο η χώρα δεν πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πράγμα, που «δεν θα συμβεί, γιατί ήδη κινούμαστε πάνω από τους στόχους». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, θα προστατευθούν, όπως είναι η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης, μισθοί και συντάξεις.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τσουκαλάς για funds: Την κερκόπορτα την άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ την έκανε λεωφόρο – Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τα κόκκινα δάνεια και κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου
Πλειστηριασμοί
Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ: Η κόντρα Δούκα και Διαμαντοπούλου φέρνει στα όριά τους τα πράσινα στελέχη
Και ενώ η αρχική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ έγινε αντιληπτή ως προσπάθεια ίσων αποστάσεων από τους δύο, στο παρασκήνιο, οι παροικούντες παραδέχονταν ότι δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι δύο
Δούκας και Διαμαντοπούλου 5
Το μεγάλο «στοίχημα» Μητσοτάκη με το βλέμμα στις εκλογές: Η «μάχη» των κονδυλίων στη Σύνοδο Κορυφής και τα μέτρα στη ΔΕΘ
Η οικονομία παραμένει το ισχυρό πολιτικό «χαρτί» της κυβέρνησης και μαζί με το αφήγημα – δέσμευση «το είπαμε, τα κάνουμε και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα»
Κυριάκος Μητσοτάκης 16