Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Επιμένει ο Κουβέλης για τις φρεγάτες! Τι είπε για Καμμένο, Ερντογάν και Έλληνες στρατιωτικούς

φρεγάτες
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Την άποψη πως όταν έγιναν οι δηλώσεις του για τις γαλλικές φρεγάτες, ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM: Είναι μια υπόθεση που αν μη τι άλλο, δεν χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τουλάχιστον όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι. Ο Φώτης Κουβέλης είχε κάνει δηλώσεις παρουσιάζοντας το deal μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ως κλεισμένο. Μάλιστα, είχε δώσει και σχετικό χρονοδιάγραμμα, για αγορά μέσω leasing μέχρι τον Αύγουστο.

Τελικά ήρθε η… ανατροπή, με τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να διαψεύδει ουσιαστικά τον αναπληρωτή του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη, 25.04.2018.

Κι ενώ τα… πήγαινε – έλα για το αν υπάρχει τελικά συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες δημιούργησαν μεγάλη ένταση στο πολιτικό σκηνικό, ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να μην κάνει πίσω! Τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τις δικές του δηλώσεις.

Κουβέλης για φρεγάτες: Όταν τα είπα… ίσχυαν!

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης, 26.04.2018, στην τηλεοπτική εκπομπή Focus, της ΕΡΤ, με τον Πάνο Χαρίτο.

Κι εκεί είπε για τις γαλλικές φρεγάτες: “Οι δηλώσεις στη χρονική στιγμή που ειπώθηκαν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Η αγορά οποιουδήποτε εξοπλιστικού όμως δεν είναι ευθύγραμμη διδικασία. Όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και διερευνώνται όλες οι πτυχές”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, το ζήτημα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπό τον χειρισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο, μέχρι στιγμής.

Με τον τρόπο αυτό δείχνει πως επιχειρεί να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του για τις φρεγάτες, την ώρα που όπως προαναφέραμε διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας.

Στο ερώτημα, μάλστα, εάν έγιναν λάθη επικοινωνιακού χαρακτήρα ο κ. Κουβέλης ανέφερε: “Καμία δήλωση δεν έγινε εκτός από εκείνο το οποίο είπα σε δημόσια συζήτηση. Είχα υποχρέωση να μιλήσω γι αυτό το δημοσίευμα. Και σας είπα οτι εκείνα τα οποία αφορούσαν στην δεδομένη στιγμή απηχούσαν την πραγματικότητα”.

Για το ίδιο θέμα τόνισε ακόμη πως “έχουμε αξιολόγηση, έχουμε συζητήσεις επί του θέματος, ο χειρισμός γίνεται στο επίπεδο του πρωθυπουργού της χώρας”. Για να συμπληρώσει: “Αν υπάρξει επιλογή για ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας αυτό θα γίνει σύμφωνα με όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Η Ελλάδα δεν θα επιδοθεί σε κούρσα εξοπλισμών“.

Η συνεργασία Κουβέλη – Καμμένου

Ο Φώτης Κουβέλης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Για τις οποίες πολλά ακούγονταν ήδη από τον τελευταίο ανασχηματισμό, που έφερε τον Φώτη Κουβέλη στην θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Και για τις οποίες… ακόμη περισσότερα ακούστηκαν όταν προέκυψε το ζήτημα με τις φρεγάτες. Ο κ. Κουβέλης απάντησε για το θέμα: “Δεν υπάρχει «δυσαρμονία», όπως «γράφεται». Συνεργαζόμαστε, υπάρχουν οριοθετημένες αρμοδιότητες, ο καθένας έχει τη δική του εκφορά του πολιτικού λόγου“.

Όσο για τους εξοπλισμούς σημείωσε: “Οι δυνάμεις μας έχουν ικανή αποτρεπτική ισχύ, είναι πολύ καλά συντεταγμένες, αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Προάγουμε ειρήνη και συνεργασία δηλώνουμε όμως ικανότητα αποτρεπτικής ισχύος για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

Ερντογάν και Έλληνες στρατιωτικοί

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο εκτίμησε πως δεν θα επιδιώξει κάποιο “θερμό” ατύχημα. Για να τονίσει ακολούθως: “Θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση εκτιμώ δεν θα επιδιώξει να το «θερμάνει» κι άλλο“.

Click4more: Έλληνες στρατιωτικοί: Το Άγιο Όρος ζήτησε παρέμβαση Πούτιν!

Ακόμη υποστήριξε πως η η Τουρκία δεν έχει πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ενώ δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τους Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη. Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται σε… τουρκικά χέρια από την 1η Μαρτίου του 2018.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Συνεχίζουμε τις συντονισμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τον χρόνο αποφυλάκισής τους“.

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχουν συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κ.κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου αντίχτοιχα, την Παρασκευή, 27.04.2018 στο πλαίσιο της διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις