Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιμένει ο Σόιμπλε με νέες προκλήσεις και ειρωνείες: Ήταν πάντα εκτός χρόνου – Το “τζάμπα” πρόγραμμα και το καρφί για τα “χριστουγεννιάτικα δώρα”

Επιμένει ο Σόιμπλε με νέες προκλήσεις και ειρωνείες: Ήταν πάντα εκτός χρόνου – Το “τζάμπα” πρόγραμμα και το καρφί για τα “χριστουγεννιάτικα δώρα”

– Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατακρίνει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και έδειξε πως δεν θα ήθελε να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμμα
– Ο Σόιμπλε άμεσα απάντησε στον Τσίπρα προειδοποιώντας την Ελλάδα πως δεν είναι προς το συμφέρον της η μη συμμετοχή του ΔΝΤ
– Μετά το Ecofin ο Σόιμπλε μίλησε για στάμνα που πηγαίνει συχνά στο πηγάδι μέχρι να σπάσει
– Άμεση ήταν η απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο που τόνισε πως όλοι πλέον ξέρουν ποια πλευρά εξυπηρετεί ο καθένας

Όσο περνάει η ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος όχι μόνο δεν στάζει μέλι για την Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως εκτοξεύει δηλητηριώδη βέλη κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης με πρωτοφανή ειρωνικά σχόλια.

«Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το «τι δεν θέλει να τηρήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.

 

«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ’ όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

 

Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Στις νέες προκλητικές δηλώσεις άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία απάντησε με περίσσια ειρωνεία στον Σόιμπλε αναφέροντας: “ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”.

Στην ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει πως “η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε