Πολιτική

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Η ακρίβεια στην ενέργεια και στα τρόφιμα θα διαλύσει την ελληνική κοινωνία», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα νέα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα και αφορούν τις αυξήσεις που θα έχουν τα είδη πρώτης ανάγκης   μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να υπάρξει «εδώ και τώρα μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και ΦΠΑ σε τρόφιμα» αλλιώς πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με ακραίες καταστάσεις και στο φάσμα της φτώχιας.

Όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η μείωση του ΕΦΚ κοστίζει 1,5 δισ. και η μείωση του ΦΠΑ περίπου 1 δισ., για ένα έτος. «Είναι μέτρα δημοσιονομικά εφικτά και μέτρα που πρέπει να λάβουμε έκτακτα όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας», έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ ανήκει στις μόλις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2021», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πάει σε ενοίκιο και τρόφιμα –ας φανταστούμε τι σημαίνει αυτό για ένα σπίτι όταν υπάρχει αδυναμία να καλυφθούν σημαντικές άλλες ανάγκες, σταθερές ή έκτακτες», υπογράμμισε ακόμα.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στο ψωμί και στα δημητριακά (+18,5%), στα κρέατα (+17,1%), στα αυγά και στα γαλακτοκομικά (+18%), στα έλαια και λίπη (25,5%), στον καφέ-κακάο-τσάι (12,5%), αλλά και στα φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα.

Ακόμα τα προϊόντα που αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση τιμής το επόμενο διάστημα είναι:

  • Αναψυκτικά και ροφήματα έως 35%
  • Τυροκομικά έως 30%
  • Απορρυπαντικά ρούχων έως 21%
  • Βρεφικές πάνες έως 21%
  • Σάλτσες για ζυμαρικά έως 21%
  • Καθαριστικά έως 20%
  • Απορρυπαντικά πιάτων έως 20%
  • Αρτοσκευάσματα έως 19%
  • Σαμπουάν και αφρόλουτρα έως 13%
  • Αλκοολούχα ποτά έως 13%
  • Ελληνικός καφές έως 12%
  • Καφές έως 9%
  • Εσπρέσο έως 8%
  • Σοκολατοειδή έως 12%
  • Τσίχλες – Καραμέλες έως 12%
  • Χαρτικά έως 11%
  • Κατεψυγμένα λαχανικά έως 10%,
  • Κονσέρβες, ελαιόλαδο, κρασιά έως 10%
  • Αποσμητικά έως 10%,
  • Ζαχαρούχο γάλα έως 9%
  • Μουστάρδες έως 9%
  • Αλλαντικά έως 8,5%
  • Φρέσκοι χυμοί έως 8%
  • Γαλακτοκομικά έως 7%
  • Κρέατα έως 7%
  • Κοτόπουλα έως 6,7%
  • Παιδικές τροφές έως 6,5%
  • Βρεφικό γάλα έως 6,5%
  • Φακές, φασόλια, ζάχαρη έως 6%,ρύζι έως 5,5%
  • Αλάτι έως 5%
  • Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ψωμί του τοστ, μπισκότα και φρυγανιές έως 3%.

Παράλληλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται και στο ενεργειακό το οποίο διαρκώς καταγράφει αρνητικά ρεκόρ. «Με στοιχεία Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε σε ένα έτος στην Ελλάδα κατά 220% ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ευρωζώνη είναι στο 61%», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η «ηγετική» εμφάνιση Χάρη Δούκα σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή πολιτικής ατζέντας που ευνοεί το κόμμα
Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να διορθωθούν όλα τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει μέσα στο κόμμα
Χάρης Δούκας 3
Τι θα ζητήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το Κάιρο για τη Μονή Σινά: Τα «αγκάθια», το καθεστώς ιδιοκτησίας και η «μετά Σίσι εποχή»
Στόχος της κυβέρνησης, η οποία αιφνιδιάστηκε από τη δικαστική απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από τον Αλ Σίσι, είναι να ανατραπούν τετελεσμένα
Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο 6