Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κροατία: Η Τουρκία παρανομεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο 

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κροατία: Η Τουρκία παρανομεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο 

Για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την επιθετική ρητορική και ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, και δήλωσε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, ενημέρωσε τους συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στην Κροατία.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία για επίτευξη πολιτικών στόχων, με αφορμή και την επικείμενη επέτειο δύο ετών από τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Στην επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς. Έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον Πρόεδρο της Βουλής Γκόρνταν Γιαντράκοβιτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε την ευκαιρία επισκόπησης της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι: «Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το Μεταναστευτικό. Η κροατική πλευρά αναγνώρισε ότι η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας στο θέμα αυτό μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη διαδρομή που οδηγεί στην Ευρώπη μέσα από τα Βαλκάνια».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κροατίας για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, την ευρωζώνη, και στον ΟΟΣΑ. Εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόσφατη προσχώρηση της Κροατίας στην ομάδα EUMED-9 κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών, με αφορμή την οποία είχε υποδεχθεί τον Κροάτη ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συζητήθηκε ακόμη η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις