Πολιτική

Επιστολές Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας – Καμία επικοινωνία με Ερντογάν

Στις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Δύο επιστολές με αποδέκτες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα απέστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός στις επιστολές του καθιστά σαφές ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε ευρω-τουρκική κρίση και συγκεκριμένα σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις ενέργειες των γειτόνων και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και ανυπόστατες, ιδιαίτερα όταν βασίζονται στο εξίσου παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Σε ερώτηση του newsit.gr αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και αν προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία ή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Τόνισε πάντως ότι αυτό που ανέκαθεν επιδίωκε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

Ο κ. Πέτσας διέψευσε, παράλληλα, τις πληροφορίες για κινητικότητα στον Έβρο, ενώ ερωτηθείς για τις θαλάσσιες ζώνες και τις συζητήσεις με Αίγυπτο και Ιταλία για τη χάραξη ΑΟΖ είπε πως έχει γίνει εδώ και χρόνια συστηματική προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το ζήτημα άπτεται λεπτών διπλωματικών χειρισμών και τυχόν ανακοινώσεις θα γίνουν μόνον όταν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι διαρκής και στο επίπεδο του ανώτατου οργάνου της εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η επίδοση του -0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνει ότι «η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση απ’ ό,τι αναμενόταν και από το γεγονός αυτό εξάγονται δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Κι επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν. Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο». 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: «Να προσέχουν τα στελέχη» – Δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ μετεκλογικά
Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας αλγόριθμος», ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το εσωτερικό του κόμματός του, ενόψει συνεδρίου, αφού έχει να κάνει με την κατανομή των συνέδρων
O Νίκος Ανδρουλάκης
«Σκληρό ροκ» ΝΔ με ΠΑΣΟΚ με άρωμα «σκανδάλου»: Η στρατηγική του Μαξίμου στον δρόμο για τις κάλπες
Βασικό «όπλο» της «γαλάζιας» παράταξης, είναι ο κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό και η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά στον χώρο της κεντροαριστεράς
Κυριακος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Παρακράτος Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιθεώρηση Εργασίας – Χτίζει αντιπερισπασμό πάνω σε ένα ψέμα»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για κατασκευασμένη υπόθεση και αντιπερισπασμό ώστε η κοινή γνώμη να μην ασχοληθεί με την έκρηξη στη Βιολάντα και την υπόθεση του Γιάννη Παναγόπολου
Ζωή Κωνσταντοπούλου
11
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Είμαστε περήφανοι, δεν λύγισαν, δεν λιγοψύχησαν» δηλώνουν στο newsit.gr συγγενείς των εκτελεσθέντων
Τα 12 ιστορικά ντοκουμέντα που εμφανίστηκαν προς δημοπράτηση στο eBay και εξετάζει το ΥΠΠΟ φωτίζουν για πρώτη φορά τις τελευταίες στιγμές των 200 της Πρωτομαγιάς του ’44, ενώ συγγενείς μιλούν για «ανατριχίλα» και υπερηφάνεια και εντείνονται οι πιέσεις να αποκτηθούν από το κράτος
Κομμουνιστές αντιστασιακοί οδηγούνται στο απόσπασμα την Πρωτομαγιά του '44
30