Πολιτική

Επιστολή Μητσοτάκη σε ΕΛΚ: Διώξτε τον Όρμπαν

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν στο ΕΛΚ ζήτησε με επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Με την επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
«Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καταλογίζει στον κ. Ορμπαν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν. «Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου». Τονίζει, δε, πως «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε».
Και με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».

Μέσα στο μήνα η ψηφοφορία για την αποπομπή του Όρμπαν

Το ακροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα βρεθεί αντιμέτωπο εντός του μήνα με μια ψηφοφορία για την αποπομπή του από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε εκπρόσωπος αυτής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Δευτέρα.

Τουλάχιστον 12 κόμματα του ΕΛΚ από εννέα κράτη-μέλη απηύθυναν επιστολές στην ηγεσία του αξιώνοντας να διεξαχθεί ψηφοφορία, διευκρίνισε η ίδια. Με βάσει τον κανονισμό του ΕΛΚ, εξήγησε, χρειαζόταν να ζητήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία επτά κόμματα από πέντε χώρες για να κινηθεί.

Το ΕΛΚ, η παράταξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, κομμάτων όπως η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις να αποπέμψει το Φίντες του Όρμπαν, καθώς ο ούγγρος πρωθυπουργός κλιμάκωσε το τελευταίο διάστημα τη βεντέτα του με κορυφαία στελέχη της ΕΕ, ιδίως τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ηγετική ομάδα του ΕΛΚ πρόκειται να συνεδριάσει την 20η Μαρτίου. Μια ακόμη πηγή προσκείμενη σε αυτή την πολιτική ομάδα ανέφερε ότι είναι «αποφασισμένη να ληφθεί απόφαση» εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, ενδέχεται να αποφασίσει απλά να αναστείλει τη συμμετοχή του Φίντες και να ορίσει σειρά προϋποθέσεων προκειμένου το κόμμα του Όρμπαν να επανενταχθεί, αντί να το αποπέμψει.

Στην περίπτωση που το ΕΛΚ αποφασίσει να διώξει το Φίντες, θα δει τις έδρες του να μειώνονται στο ΕΚ, όπου είναι πάντως κυρίαρχη παράταξη.

Επί σχεδόν δύο εβδομάδες, αφίσες με τα πρόσωπα του Γιούνκερ και του γεννημένου στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχου αμερικανού επενδυτή Τζορτζ Σόρος βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ουγγαρία. Οι λεζάντες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες προωθούν την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η Κομισιόν απέρριψε τον ισχυρισμό και στηλίτευσε αυτή την εκστρατεία.

Το Σάββατο, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η καμπάνια αυτή θα τερματιστεί τη 15η Μαρτίου, αλλά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την επομένη, ο Όρμπαν ανήγγειλε ότι θα αρχίσει νέα εκστρατεία, με άλλον στόχο: τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Φίντες προβληματίζει πάντως τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Γερμανό πολιτικό του ΕΛΚ που αναμένεται να αναδειχθεί επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν η πολιτική ομάδα αυτή επικρατήσει όπως προβλέπουν πολλοί στις ευρωεκλογές. Ο Βέμπερ τόνισε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel την Παρασκευή πως η αποπομπή του Φίντες είναι απλά «μία» από τις «επιλογές πάνω στο τραπέζι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ κάνει διακοπές στο Ιόνιο: Οι εντυπωσιακές εικόνες με τις φίλες της σε υπερπολυτελές καταμαράν
Σε στιγμιότυπα που ανέβασε στα social media, η ίδια η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φάνηκε ιδιαίτερα χαρούμενη, δείχνοντας να απολαμβάνει τις ομορφιές της Ελλάδος και το ελληνικό φαγητό
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ κάνει διακοπές στο Ιόνιο: Οι εντυπωσιακές εικόνες με τις φίλες της σε υπερπολυτελές καταμαράν
16
Γεραπετρίτης σε Τουρκία: «Τέλος η παθητική διπλωματία» – Μήνυμα ισχύος για Αιγαίο, 12 μίλια και θαλάσσια πάρκα
Αναφορικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, τονίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολυεπίπεδη και διατηρεί ανοικτούς διαύλους τόσο με το Τελ Αβίβ όσο και με τον αραβικό κόσμο
Γιώργος Γεραπετρίτης 25
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα: «Ελλάδα 2.0», ακρίβεια, νέα σχολική χρονιά και χωροταξικά στην ατζέντα
Το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει στις 11:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 9
Παύλος Μαρινάκης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού: Το μίσος δεν είναι ιδεολογία
«Δεν υπάρχει "σωστό" άκρο. Δεν υπάρχει αποδεκτό μίσος. Η δημοκρατία απαιτεί καθαρές θέσεις. Γιατί η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν χρώμα»
Παύλος Μαρινάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα διατηρηθούν ισχυροί οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2026 χάρη στη δημοσιονομική μας πολιτική, περισσότερα θα πούμε στη ΔΕΘ – Τι είπε για την Τουρκία
«Δεν μπορούμε να φορτώνουμε στα παιδιά μας λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του
Συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI) 70
Παύλος Μαρινάκης: Όσα ακούσετε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα τα δείτε να γίνονται και πράξη
«Οι εκλογές πάνε για την άνοιξη του ‘27», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας: «Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και, από τη φύση της, πάντα κρύβει απρόοπτα»
Παύλος Μαρινάκης