Πολιτική

Επιστολή Μητσοτάκη σε ΕΛΚ: Διώξτε τον Όρμπαν

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν στο ΕΛΚ ζήτησε με επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Με την επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
«Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καταλογίζει στον κ. Ορμπαν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν. «Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου». Τονίζει, δε, πως «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε».
Και με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».

Μέσα στο μήνα η ψηφοφορία για την αποπομπή του Όρμπαν

Το ακροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα βρεθεί αντιμέτωπο εντός του μήνα με μια ψηφοφορία για την αποπομπή του από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε εκπρόσωπος αυτής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Δευτέρα.

Τουλάχιστον 12 κόμματα του ΕΛΚ από εννέα κράτη-μέλη απηύθυναν επιστολές στην ηγεσία του αξιώνοντας να διεξαχθεί ψηφοφορία, διευκρίνισε η ίδια. Με βάσει τον κανονισμό του ΕΛΚ, εξήγησε, χρειαζόταν να ζητήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία επτά κόμματα από πέντε χώρες για να κινηθεί.

Το ΕΛΚ, η παράταξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, κομμάτων όπως η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις να αποπέμψει το Φίντες του Όρμπαν, καθώς ο ούγγρος πρωθυπουργός κλιμάκωσε το τελευταίο διάστημα τη βεντέτα του με κορυφαία στελέχη της ΕΕ, ιδίως τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ηγετική ομάδα του ΕΛΚ πρόκειται να συνεδριάσει την 20η Μαρτίου. Μια ακόμη πηγή προσκείμενη σε αυτή την πολιτική ομάδα ανέφερε ότι είναι «αποφασισμένη να ληφθεί απόφαση» εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, ενδέχεται να αποφασίσει απλά να αναστείλει τη συμμετοχή του Φίντες και να ορίσει σειρά προϋποθέσεων προκειμένου το κόμμα του Όρμπαν να επανενταχθεί, αντί να το αποπέμψει.

Στην περίπτωση που το ΕΛΚ αποφασίσει να διώξει το Φίντες, θα δει τις έδρες του να μειώνονται στο ΕΚ, όπου είναι πάντως κυρίαρχη παράταξη.

Επί σχεδόν δύο εβδομάδες, αφίσες με τα πρόσωπα του Γιούνκερ και του γεννημένου στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχου αμερικανού επενδυτή Τζορτζ Σόρος βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ουγγαρία. Οι λεζάντες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες προωθούν την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η Κομισιόν απέρριψε τον ισχυρισμό και στηλίτευσε αυτή την εκστρατεία.

Το Σάββατο, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η καμπάνια αυτή θα τερματιστεί τη 15η Μαρτίου, αλλά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την επομένη, ο Όρμπαν ανήγγειλε ότι θα αρχίσει νέα εκστρατεία, με άλλον στόχο: τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Φίντες προβληματίζει πάντως τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Γερμανό πολιτικό του ΕΛΚ που αναμένεται να αναδειχθεί επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν η πολιτική ομάδα αυτή επικρατήσει όπως προβλέπουν πολλοί στις ευρωεκλογές. Ο Βέμπερ τόνισε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel την Παρασκευή πως η αποπομπή του Φίντες είναι απλά «μία» από τις «επιλογές πάνω στο τραπέζι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο δημοφιλή
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συντάξεις χηρείας: Σφοδρή επίθεση της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση: «Μόλις 8.552 οι ωφελούμενοι»
Στο επίκεντρο της κριτικής οι συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016, τα αναδρομικά, οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι επικουρικές - Τι αναφέρει ο Τομέας Εργασίας της ΕΛΑΣ για τη νέα ρύθμιση
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 25
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανασυγκρότηση στην πολιτική αντεπίθεση – ΔΕΘ, ψηφοδέλτια, συνεργασίες στην πρώτη γραμμή
Η νέα ηγεσία επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι, παρά τις αποχωρήσεις και την εσωκομματική αναταραχή, το κόμμα διατηρεί οργανωτικές δομές, κοινωνικές αναφορές και προγραμματικό απόθεμα
Νέοι τομεάρχες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Μαρινάκης από τη Θεσσαλονίκη: Η διασύνδεση με την Κύπρο θα προχωρήσει – Τι είπε για τεκμήρια και τα μέτρα της ΔΕΘ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια των νέων σταθμών αλλά και σε όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου στην Θεσσαλονίκη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
95