Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Επιστολή Τσίπρα σε Βούτση: Καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής – Δεν είμαι εκβιαζόμενος!

Επιστολή Τσίπρα σε Βούτση: Καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής – Δεν είμαι εκβιαζόμενος!

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με την επιστολή του ζητεί να μην προβεί σε καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής!
«Σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και ξαφνικά έφτασε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση μια επιστολή με την οποία ζητείται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του είχε πετάξει ο Πάνος Καμμένος με τις αιχμές που είχε αφήσει όλες αυτές τις ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις αιχμές αυτές εκμεταλλεύθηκε η ΝΔ για να παρουσιάσει τον κ. Τσίπρα ως εκβιαζόμενο.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Με την επιστολή ο πρωθυπουργός ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής να μην προβεί σε καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής λέγοντας χαρακτηριστικά: «…Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο. Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζητώ να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στην πραγματικότητα να απαντά στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ότι ποτέ δεν υπήρξε εκβιαζόμενος και τον προκαλεί να δημοσιοποιήσει τυχόν στοιχεία τα οποία έχει για κυβερνητικές αποφάσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένα νοσηρό κλίμα το οποίο δεν απέτρεπε την αλλαγή ατζέντας μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι, το θέμα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, το θέμα για το οποίο γράφτηκαν δεκάδες σενάρια κλείνει έτσι ακριβώς όπως άνοιξε. Με παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η επιτροπή κανονισμού της Βουλής θα συνεδριάσει κανονικά σήμερα στις 2 το μεσημέρι αλλά δεν θα συζητήσει θέμα αλλαγής.

Όλη η επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζητώ να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις