Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιταγή ακρίβειας «γιοκ» και «χλωμή» η παράταση του Fuel Pass – Σταϊκούρας: Σήμερα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

Επιταγή ακρίβειας «γιοκ» και «χλωμή» η παράταση του Fuel Pass – Σταϊκούρας: Σήμερα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

Ναυαγεί το σενάριο να δοθεί και επιταγή ακρίβειας στους πολίτες. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το… ξέκοψε και δεν άφησε πολλά περιθώρια για ενδεχόμενη παράταση του Fuel Pass μετά τον Σεπτέμβριο.

«Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», το πρωί της Τρίτης (22.06.2022), ενώ αναφέρθηκε και στο Fuel Pass που θα δοθεί για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, με την πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίγει τέλος Ιουλίου.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή. Αύριο ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια μέχρι το τέλος του έτους. Έχουμε την κατάργηση για την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Θέλει μεγάλη προσοχή και διορατικότητα στο πώς εξαντλείται ένας δημοσιονομικός χώρος», είπε. Δεν απέκλεισε όμως μελλοντικά, να υπάρξει αλλαγή στάσης. «Εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις, το ποιες θα είναι θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία».

Το Fuel Pass

«Η επιδότηση στα καύσιμα αντιστοιχεί σε μια ημερήσια μετακίνηση 20 χλμ.», εκτίμησε ο Χρήστος Σταϊκούρας και αποκάλυψε γιατί η κυβέρνηση επέλεξε η επιδότηση στη βενζίνη να μη δοθεί στην αντλία, όπως γίνεται στο πετρέλαιο κίνησης.

«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος για παρέμβαση στην αντλία στη βενζίνη, που δεν μπορεί να καλυφθεί αυτή τη στιγμή από τον κρατικό προϋπολογισμό», εξήγησε.

Σχετικά με το αν το Fuel Pass θα επεκταθεί και μετά το πέρας του τριμήνου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο για να πιάσουμε αυτά που έχουμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό».

Όσον αφορά στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου. «Τα χρήματα αυτά επιδιώκουμε να τα πάρει ο κόσμος τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Το ίδιο κομμάτι της κοινωνίας θα βοηθηθεί αρχές Ιουλίου με την παροχή του 60% αναδρομικά του ρεύματος».

 

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της επιβάρυνσης στο πορτοφόλι του πολίτη. Αλλά η οικονομική πολιτική δεν εξαντλείται μόνο σε μια παρέμβαση. Το ίδιο νοικοκυριό πλήρωσε λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι. Μειώθηκε η ανεργία, έγινε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Στις φορολογικές δηλώσεις το 75% των πολιτών με τις μειώσεις που έχουμε κάνει δεν πληρώνουν φόρο. Όλα αυτά έγιναν για να βελτιώσουν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Ερχόμαστε συνεχώς να ενισχύσουμε όπως μπορούμε την οικονομία», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις