Πολιτική

Έρευνα Prorata: Οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί και η απογοήτευση από τον ανασχηματισμό

Οι συμπαθητικοί, οι λιγότερο συμπαθητικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι εξελίξεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ και ο ανασχηματισμός που έγινε πρόσφατα απασχόλησαν, κυρίως, την πανελλαδική έρευνα σε δείγμα 1.800 ατόμων που έκανε η Prorata. Το 41% δεν αποκλείει εικόνες όπως στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και στην Ελλάδα!

Η έρευνα έγινε το διάστημα 8 με 11 Ιανουαρίου, με την Prorata να καταγράφει τη δημοφιλία των προσώπων της κυβέρνησης και της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντίδραση των ερωτηθέντων στην εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει, με σημαντική διαφορά, ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αν και η δημοφιλία του παρουσιάζει μείωση. Το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Prorata να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό.

prorata mitsotakis prorata tsipras

Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29%, η Φώφη Γεννηματά με 24%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με 23% και ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, με τις θετικές εντυπώσεις προς το πρόσωπό του να περιορίζονται στο 10%.

Οι δημοφιλέστεροι της κυβέρνησης

Από τους υπουργούς, ως τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 60% και μάλιστα με θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 53%, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιο δημοφιλής είναι ο Ανδρέας Ξανθός με 50% και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος, ενώ τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.

prorata gov prorata antipo

Ανασχηματισμός και πρόωρες εκλογές

Η πλειοψηφία (71%) δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό που έκανε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο.

Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».

Λιγότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».

prorata ekloges prorata ekloges

Το 57% λέει όχι σε εκλογές και θέλει να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Συγχρόνως, όμως, μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμάει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% εκτιμάει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο Καπιτώλιο, όπου την περασμένη Τετάρτη εισέβαλαν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η αποστροφή και απογοήτευση.

Οι επικρατέστεροι χαρακτηρισμοί ως προς αυτούς που εισήλθαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο είναι όροι «ακροδεξιοί» και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί».

Το 57% εκτιμά ότι είναι πολύ έως αρκετά πιθανό να συμβούν παρόμοια γεγονότα τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ μικρότερη μερίδα (41%) εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Μητσοτάκη για εθνική γραμμή εν μέσω πολέμου: Τα «πυρά» προς τον Σαμαρά και τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ
Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους πολυεπίπεδους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, και την Ελλάδα, η κυβέρνηση «ποντάρει» στο αφήγημα της σταθερότητας και της ομαλότητας της χώρας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Επιμένει ο Δημήτρης Κουτσούμπας ότι πολεμικά drones κατευθύνονταν στην Ελλάδα – «Θέμα ημερών» να γίνουμε στόχος αντιποίνων
«Το Ιράν έχει πει ότι είναι στόχος αντιποίνων όλες οι βάσεις. Είναι θέμα ημερών και όσο εμπλεκόμαστε να γίνουν στόχοι. Οι βάσεις, όχι η Ελλάδα γίνονται στόχος αντιποίνων»
Δημήτρης Κουτσούμπας
118
Ο Δένδιας διαψεύδει τον Κουτσούμπα για τα drones στη Σούδα: Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην αποστολή φρεγατών και αεροσκαφών στη Μεγαλόνησο, στη συμμετοχή της «Κίμων», στις εκτιμήσεις για τη Σούδα και τις τουρκικές αντιδράσεις
Νίκος Δένδιας 5
Ντόρα Μπακογιάννη για Κύπρο: Η Ελλάδα κινήθηκε αμυντικά, έβαλε ασπίδα θωράκισης και ξύπνησε την Ευρώπη
Σε συνέντευξή της, η πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής της ΝΔ περιέγραψε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως «ρευστή και επικίνδυνη» και έκρινε ότι η μόνη διέξοδος μπορεί να προκύψει από παρασκηνιακή συνεννόηση ΗΠΑ–Ιράν, προειδοποιώντας για οικονομικές συνέπειες αν ο πόλεμος παραταθεί
Ντόρα Μπακογιάννη 13
Κυριάκος Μητσοτάκης από Αρσάκειο: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι θωρακισμένη και μακριά από αμφισβητήσεις»
Στην εκδήλωση για την επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και στον ρόλο της Κομισιόν ως «τελικού κριτή» του κράτους δικαίου
Μητσοτάκης στο Αρσάκειο