Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εργασιακό: Μάχες χαρακωμάτων στην Βουλή – Κόντρες Χατζηδάκη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Εργασιακό: Μάχες χαρακωμάτων στην Βουλή – Κόντρες Χατζηδάκη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η μάχη χαρακωμάτων καλά κρατεί με τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια για το εργασιακό το οποίο ψηφίζεται αύριο Τετάρτη. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναρωτήθηκε μάλιστα δηκτικά εάν «όταν κ. Τσίπρας έλεγε μπράβο στον Παπαστράτο, χειροκροτούσε τη διευθέτηση».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως «εμείς οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που εσείς οι ευαίσθητοι ξεχάσατε να κάνετε στα 4 χρόνια που κυβερνούσατε. Προχωρούμε ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το συνδυάζουμε με ένα κεντρικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, που θα λειτουργεί στο υπουργείο και στη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο λέγεται ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας, διότι θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο πότε ξεκινάει ο εργαζόμενος να δουλεύει, τι γίνεται με τις υπερωρίες, τι γίνεται με τη διευθέτηση, τι γίνεται με οτιδήποτε αφορά τον εργασιακό του βίο».

Αναρωτήθηκε  πως μπορεί να πείθει το επιχείρημα ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε απέναντι τους εργαζόμενους και που θέλουμε να χάσουμε και τους ψηφοφόρους μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες που μας ψήφισαν γιατί κατά την δική σας μας αρκούν οι βιομήχανοι».

Δαιμονοποιείτε είπε ως “τρισκατάρατο” το μέτρο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας λέγοντας πως είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κατακεραυνώνει όταν στο παρελθόν το χειροκροτούσε.

«Εισάγουμε ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με βάση την Οδηγία 1158/2019 που είχε ψηφιστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και επειδή το διευρύνουμε για όσους  έχουν παιδιά, και στους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά, το έχετε κάνει μείζον πολιτικό ζήτημα και μιλάτε για απλήρωτα δεκάωρα και υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό. Αν είναι έτσι όπως το λέτε, δεδομένου ότι το σύστημα ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα, απλώς εμείς το διευρύνουμε και πάμε σε ατομικές συμβάσεις, σας ερωτώ, ο κ. Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν το γνώριζε το καλοκαίρι του 2017, όταν πήγε στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ; Διότι ο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ έχει σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Αυτό το τρισκατάρατο μέτρο που λέτε. Ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε, μεταξύ άλλων, στις 29 Αυγούστου 2017, στους εργαζόμενους του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ότι ‘έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση η οποία φροντίζει να διασφαλίσει της εργασιακές σχέσεις Αύριο, ένα συγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει. Ας πει και μια συγνώμη προτού μιλήσει ως εισαγγελέας», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης: «Νομίζατε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο όμως! Πάτε από το κακό στο χειρότερο! Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί».

Αναρωτήθηκε μάλιστα τι θα γίνει στην περίπτωση εργαζόμενου που θέλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην εργασία του δεν υπάρχει σωματείο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης: «Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να του το αρνηθούμε, μέχρι να γίνει σωματείο; Ή πρέπει να πάμε, εσείς και εμείς, και να κάνουμε κουμάντο στο κάθε εργαζόμενου; Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, θα έπρεπε να σας κάνει περισσότερο φειδωλούς. Διότι στα συνδικάτα υπάρχουν για υπηρετούν τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι να υπηρετούν τα συνδικάτα. Και μέχρι να γίνει το συνδικάτο, ο εργαζόμενος να είναι μειωμένων δικαιωμάτων».

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε και στην αυριανή απεργία σχετικά και με τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ απάντησε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται λέγοντας: «έχω μια διαδρομή. Δεν είμαι καινούργιος. Έχω κριθεί κατ΄επανάληψη από τους Έλληνες πολίτες. Έχουν ακούσει οι πολίτες αυτή την κριτική με την οποία με περιλούζετε, πολλές φορές , αλλά πρέπει να σας πω ότι από το 2007, που κατεβαίνω υποψήφιος, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές, εξελέγην στην πρώτη θέση στον βόρειο τομέα της Β Αθηνών. Βγήκε χθες και ο αρχηγός σας και είπε τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. Όλοι είμαστε γνωστοί σε αυτή τη χώρα. Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας. Εγώ λοιπόν είμαι περήφανος γιατί γλυτώσαμε 1 εκατομμύριο την ημέρα από την Ολυμπιακή, το θέμα της οποίας έκλεισα οριστικά. Είμαι περήφανος γιατί αντιμετώπισα το ζήτημα του ΟΣΕ που και εκεί είχαμε μια χαίνουσα πληγή 2 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Δεν έχει γίνει βεβαίως ένα αστέρι φωτεινό ο ΟΣΕ, αλλά συγκριτικά με το 2009, είναι καλύτερη η κατάσταση. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για το ό,τι βρήκα τη ΔΕΗ, με τη μετοχή της να έχει αξία 1,2 ευρώ και σήμερα έχει 9 ευρώ. Αυτά τα έκανα εγώ ο ανάλγητος. Για εσάς μένουν τα κοσμητικά επίθετα, για μένα μένει το έργο».

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα στα άλλα κόμματα της Αριστεράς

Κάλεσμα και άνοιγμα στα αριστερά κόμματα έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης λέγοντάς τους ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι “μια ευκαιρία να υπάρξει μια  πρόταση θα υπερασπιστεί  τα δίκαια της εργασίας» Μπορούμε είπε «να συμπράξουμε και να  ανοίξουμε  μια νέα σελίδα Να ζητήσουμε αύξηση του κατώτερου  μισθού στα 751 ευρώ , να μπουν στα βαριά και ανθυγιεινά οι ντελιβάρδες και οι νοσοκομειακοί,  να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να επανέλθει η μετενέργεια , να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια να ζητήσουμε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις  και να καταργήσουμε ακόμα και μνημονικές υποχρεώσεις»  και κατέληξε «εάν συμφωνείτε αμ έπος αμ έργον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν  να περιμένουν  πότε θα ωριμάσουν τα πολιτικά κόμματα. Εδώ απαιτείται  ενότητα και αγώνας».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενώ «ο κόσμος αλλάζει είναι θλιβερό ότι φέρνει και υποστηρίζει λύσεις και σχέδια που τα υποστήριζε η νεοφιλελεύθερη  παράταξη πριν 30 χρόνια».

ΚΙΝΑΛ: Στάχτη στα μάτια τα όποια θετικά μέτρα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι “τα όποια θετικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι  στάχτη στα μάτια και εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε φωτιά στο σπίτι της εργασίας».

Το νομοσχέδιο είπε προσβάλει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια γενικότερα και στην αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε εργαζόμενου. Ο υπουργός, είπε, υπερασπίζεται με πάθος το νομοσχέδιο αλλά με όσα επιβάλλονται  κανείς με ευκολία μπορεί να διακρίνει ποια είναι η ενδόμυχη  πίστη και πεποίθησή σας ότι «θα ήταν μια χαρά για τη ζωή της κυβέρνησής σας χωρίς αναχρονιστικά συνδικάτα, χωρίς ανεπιθύμητα 8ωρα , χωρίς απεργίες και χωρίς να υπάρχει  απαξία για τους απεργοσπάστες, χωρίς την αργία της  Κυριακή  και φυσικά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι τόσο αντιπαραγωγικές! Ο καθένας, θέλετε να είναι μόνος του».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις