Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ερωτηματικά για τους ελέγχους της ΤτΕ δημιούργησε η κατάθεση του διευθυντή επιθεώρησης στην εξεταστική

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ερωτηματικά για τους ελέγχους της ΤτΕ για τις δανειοδοτήσεις και την εποπτεία που ασκεί στις τράπεζες, προέκυψαν στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής έπειτα από την κατάθεση του διευθυντή επιθεώρησης της κεντρικής τράπεζας Γιώργου Πάσχα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «στόχευσαν» στα δάνεια της Τράπεζας Αττικής προς τα κόμματα και οι βουλευτές της ΝΔ στον τρόπο που έγινε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής από το ΤΕΕ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν τον διευθυντή της επιθεώρησης της ΤτΕ πως είναι δυνατόν να μην εξέτασαν οι επιθεωρητές της κεντρικής τράπεζας τα δάνεια που χορηγούσε η Τράπεζα Αττικής στα κόμματα και δεν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν αυτά τα δάνεια να αποπληρωθούν.

Ο κ. Γιώργος Πάσχας ανέφερε ότι ο έλεγχος των δανείων γίνεται δειγματοληπτικά και προφανώς δεν ήταν μέσα στο δείγμα τα κομματικά αυτά δάνεια! Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ευλόγως αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να ελέγχονται δάνεια με πολύ μικρότερα ποσά και να μην ελέγχονται τα δάνεια που χορήγησε η Τράπεζα Αττικής σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατ. ευρώ,όπως επίσης και δεν εξέδωσε πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ την περίοδο 2011–2014.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον κ. Γιώργο Πάσχα να αποστείλει στην εξεταστική επιτροπή όχι μόνο τα πορίσματα των τραπεζικών ελέγχων που έχουν συνταχθεί και αφορούν τα έτη 2015- 2016 (και είναι την περίοδο συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) όπως και έχει πράξει, αλλά και τα πορίσματα 2011- 2014 (που αφορούν την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) κάτι που δεσμεύτηκε πως θα κάνει. Ερωτηθείς για το λογιστικό σημερινό υπόλοιπο των δανείων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από όλες τις τράπεζες ανέρχεται σε 295 ευρώ. Παράλληλα για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ανέφερε πως έχουν ομαλή αποπληρωμή.

Οι βουλευτές της ΝΔ από την πλευρά τους εστίασαν κατά πόσο ήταν νόμιμο το ποσό που το ΤΕΕ μέσω του ΤΣΜΕΔΕ, κοντά στο 80% του κεφαλαίου που είχε το ασφαλιστικό ταμείο δόθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής, όταν ο νόμος είναι σαφής ότι το ποσοστό για επενδύσεις σε κινητά και ακίνητα από τα αποθεματικά δεν πρέπει να ξεπερνάει το 20% και αυτό να γίνεται με διασπορά για να μην εκτίθενται σε κίνδυνο. Ο κ. Γιώργος Πάσχας και σε αυτή την ερώτηση δεν είχε μια «καθαρή» απάντηση, εάν και το όλο θέμα «σκιάστηκε» από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταση που δημιουργήθηκε στην Επιτροπή που διέβλεψαν την πολιτική «στόχευση» στον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ και νυν υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο διευθυντής επιθεώρησης της ΤτΕ αναφορικά με τα δάνεια των Καναλιών είπε πως ΣΚΑΙ και ο ΑΝΤ1 εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, το STAR καταβάλλει μόνο τόκους ενώ ΔΟΛ, MEGA και Πήγασος δεν εξυπηρετούν πλέον τα δάνειά τους. Για δε το MEGA, ανέφερε ότι η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ για το κοινοπρακτικό δάνειο που της χορηγήθηκε το 2012, το υπόλοιπό του ανέρχεται σε 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει πληρωθεί ποσό 31 εκατ. ευρώ. Και οι μέτοχοι της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ήταν υποχρεωμένοι να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ανανέωση του κοινοπρακτικού δανείου, αλλά αυτό δεν έγινε.

Μέχρι το τέλος του έτους ο κ. Γιώργος Πάσχας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πόρισμα για όλα τα δάνεια των ΜΜΕ, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να ελεγχθεί και η συμμετοχή στην «ΑΥΓΗ» της κυπριακής εταιρείας που κατέχει μετοχές ύψους 100.000 ευρώ και δεν είναι ονομαστικοποιημένες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε