Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ετοιμάζεται για Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει με τον Μπάιντεν για Τουρκία και ενέργεια

Ετοιμάζεται για Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει με τον Μπάιντεν για Τουρκία και ενέργεια

Με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία ψηφίζεται την Πέμπτη, στις αποσκευές του, αναχωρεί στα τέλη της εβδομάδας για την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο.

Ο Πρωθυπουργός, με στοιχεία, θα αναδείξει όλη τη βεντάλια της παραβατικότητας της Άγκυρας, με σημείο αιχμής τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να πείσει τις ΗΠΑ να μην προμηθεύσουν με νέα μαχητικά F16 τους αναθεωρητικούς γείτονες μας.

Παράλληλα η ελληνική αποστολή θα θέσει το θέμα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας στην απόφαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την εφαρμογή των κυρώσεων προς την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το δύσκολο «στοίχημα»

Κυβερνητικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, δεδομένου πως αρκετοί είναι αυτοί – και κυρίως το State Department – που θεωρούν ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα να παραμείνει η Τουρκία “στη δυτική σφαίρα επιρροής”, και έτσι ότι δεν πρέπει προχωρήσουν σε “μετωπική” με την Άγκυρα.

Επιπλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβάθμισε σημαντικά την Τουρκία στα μάτια των Αμερικανών, καθώς “ο Ερντογάν πια είναι ο κρίκος τους με τον Πούτιν”.

Και τα ενεργειακά ψηλά στην ατζέντα

Ο Πρωθυπουργός θα θέσει ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, με φόντο την ευρωπαϊκή απόφαση για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στον σχεδιασμό της Ελλάδας η χώρα μας να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, θεωρείται πολύ σημαντική η στήριξη των ΗΠΑ στα σχετικά ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η Ελλάδα με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο (βλέπε EuroAsia Interconnector κ.α.).

Η στήριξη της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή τριμερή συνάντηση (μέσω τηλεδιασκέψεως) των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ¨Αντονι Μπλίνκεν.

«Αναβαθμισμένη επίσκεψη»

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θεωρείται ως η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια. Θα γίνει με κάθε επισημότητα και θα προσομοιάζει αρκετά στην προ covid εποχή.

Ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγο του θα φιλοξενηθούν στο Blair House, ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγο του Τζιλ θα παραθέσουν δεξίωση προς τιμήν τους στο Λευκό Οίκο (την ίδια ημέρα που θα συναντηθούν) και θα γιορτάσουν μαζί τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ενώ ξεχωριστή είναι η τιμή που επιφυλάσσεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο. Είναι μια πρόσκληση που έχουν λάβει πολλοί λίγοι ηγέτες και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους “αντανακλά τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις