Πολιτική

Έτσι αποφασίστηκε το σκληρό lockdown – Οι απόψεις των λοιμωξιολόγων που «συγκρούστηκαν»

Διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ωστόσο τελικά επικράτησε αυτή για σκληρό lockdown από τις 18:00. Ποιες ήταν οι παράμετροι που επαιξαν καταλυτικό ρόλο. Έκκληση για αποφυγή των «κορονοπάρτι».
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις ήταν το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι εκθετική (με εξαίρεση τους δήμους Πατρέων και Χαλκιδαίων που «κοκκίνισαν» από χτες) και η πίεση στο Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή διαχειρίσιμη.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Newsit, «η κυβέρνηση, αν και όπου η κατάσταση γίνει εκρηκτική, είναι αποφασισμένη να παρέμβει ανά πάσα στιγμή. «Έχουμε αποδείξει ότι πάνω από όλα βάζουμε τη δημόσια υγεία» προσθέτει.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των λοιμωξιολόγων

Στη «μαραθώνια»  συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων «αντιπαρατέθηκαν» δύο προσεγγίσεις.

Η μία προέτρεπε για προληπτικό, αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου του 2020,  καθώς τα δεδομένα από τις μεταλλάξεις αλλά και τα ευρήματα των λυμάτων, συνθέτουν μια εξόχως ανησυχητική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

click4more: Κομμωτήρια στην Αττική από Δευτέρα με τα νέα μέτρα – Αναλυτικά πότε θα λειτουργούν

Η άλλη προσέγγιση ήθελε να ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την κινητικότητα των πολιτών (απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα στις 18:00, κλείσιμο των καταστημάτων το Σάββατο, λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away κ.α.), και «κοκκίνισμα» περιοχών με έντονο ιικό φορτίο, με άμεση εφαρμογή από σήμερα των μέτρων που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές.

Η λύση που υιοθετήθηκε ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, καθώς όπου έχει χτυπήσει «καμπάνα κινδύνου» τα μέτρα είναι αυστηρά, και όπου η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη τα μέτρα είναι στοχευμένα.

Τόσο οι Επιστήμονες, όσο και η Κυβέρνηση έλαβαν σοβαρά υπόψιν, δύο ακόμη παραμέτρους στην τελική τους απόφαση: την κόπωση του κόσμου – καθώς συμπληρώνεται σε ένα μήνα… ένας χρόνος περιορισμών στη ζωή τους – αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας.

Δημόσιος κίνδυνος τα «κορoνοπάρτι»

Οι Επιστήμονες, όπως και η Πολιτεία, κάνουν έκκληση για αποφυγή συγκεντρώσεων στα σπίτια, καθώς τα «κορoνοπάρτι» δυσκολεύουν τις ιχνηλατήσεις και αυξάνουν κατακόρυφα τη μετάδοση του φονικού ιού.

«Δυστυχώς, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές κατά κύριο λόγο είναι κρυφές, είναι μυστικές, δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν πραγματοποιείται επίσημα ιχνηλάτηση, που αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού» δήλωσε  η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου..

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της οικογενειακής διασποράς του ιού από τους γονείς στα παιδιά, καθώς ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε στα 43 έτη.

«Έχουμε μπροστά μας μια ανηφόρα. Κάνω έκκληση στην κοινή λογική μας και συστήνω να κάνουμε υπομονή» τόνισε, εκ μέρους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι κλειδί σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο η αυστηροποίηση των μέτρων, όσο η πιστή τήρηση τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Γιώργος Μυλωνάκης επέστρεψε σπίτι του – Πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Πλέον θα λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται στο σπίτι, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του Τίνα Μεσσαροπούλου επιστρέφει τη Δευτέρα στην εκπομπή Happy Day
Γιώργος Μυλωνάκης 36
Σκληρή επίθεση Τσουκαλά σε Μητσοτάκη για το άρθρο 86: «Αλλάζει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 86, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πολύμηνες δεσμεύσεις για ουσιαστική αλλαγή, τελικά διατηρείται στη Βουλή η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης
Κώστας Τσουκαλάς 7
ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας «χτίζει» κόμμα χωρίς τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει όργανα «σφιχτά» και ευέλικτα
Σφιχτές δομές και συνέδριο μετά τις εκλογές σχεδιάζουν στην Αμαλίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει ξανά μπροστά και να αποφεύγει μοντέλα που θυμίζουν τις εσωτερικές (αν)ισορροπίες της Κουμουνδούρου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 44
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 8
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 49