Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Έτσι θα “σωθούν” Καμμένος, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων – Οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Έτσι θα “σωθούν” Καμμένος, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων – Οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Τις επόμενες εβδομάδες έρχεται η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής.
Ρίχνει… σανίδα σωτηρίας σε ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων το Μαξίμου.
Τι συζητήθηκε χθες στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου.
Τα κόμματα που έχασαν βουλευτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα.
Τι θα γίνει με τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής μέσα στον οποία θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές που αφορούν την πολιτική επιβίωση των μικρότερων κομμάτων όταν απωλέσουν τον μαγικό αριθμό των πέντε βουλευτών αλλά και το πώς θα προσμετρώνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις ψηφοφορίες.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος ήδη έχει απωλέσει τα προνόμια της Κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και τον Πάνο Καμμένο ο οποίος μετά την σημερινή παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου κινδυνεύει να γίνει από αρχηγός κόμματος απλός βουλευτής. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης καθώς ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές τους οποίους αφορά το δεύτερο σκέλος των αλλαγών είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr χθες στον πρωινό καφέ αποφασίστηκε η λύση που θα δοθεί σε ό,τι αφορά τις μικρές κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και το πώς θα εκφράζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις ψηφοφορίες.

Στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης αποφασίστηκε κατ’ αρχήν τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους να εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα μετά από τροποποίηση στον κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.

Δηλαδή οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων αυτών θα συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια που είχαν εξ αρχής με την είσοδο τους στην Βουλή. Ίσως να μειωθεί ο αριθμός των αποσπασμένων αλλά αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες στη Βουλή αποφασίστηκε να γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες ενώ θα υπάρξει και τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ώστε να προσμετρώνται στην ψήφο των εισηγητών και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η λύση αυτή έχει την σημασία της καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές και δεν θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την εντύπωση της συναλλαγής αλλά ούτε και θα συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα με τα προνόμια και τις υποχρεώσεις της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση σκέπτεται να προτείνει την αλλαγή του κανονισμού – που για την ιστορία πρέπει να πούμε ότι είχε αποφασιστεί πριν από τα Χριστούγεννα αλλά δεν έγινε εξ αιτίας των αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών διαδικασιών- λέγοντας: «Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝΕΛ, μιλώ και για το Ποτάμι, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Δεν είναι, λοιπόν, πολιτικά και ηθικά ορθό η διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές για λόγους συνείδησης, για λόγους άποψης, για λόγους πολιτικών τοποθετήσεων μπορεί να επιλέγουν να αφήνουν, να αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές αυτές ομάδες».

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τα επιχειρήματα της ΝΔ που θέλουν την κυβέρνηση «να υποκύπτει στους εκβιασμούς του Πάνου Καμμένου». Ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφερόμενος στα όσα λέει ο πρώην κυβερνητικός εταίρος της του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεντεύξεις του είπε ότι «η κυβέρνηση θα απαντά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ όταν ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας και δυστυχώς, βλέπουμε μια διολίσθηση σε αυτή την αντίδραση. Ο Πάνος αδικεί τον εαυτό του, οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του δεν του κάνουν καλό. Θα τον αντιμετωπίσουμε πολιτικά και όχι ως γραφικό και βέβαια θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους στους οποίους επιτίθεται με χυδαιότητα, όπως την κ. Κουντουρά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις