Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Eurogroup – Απαισιόδοξος για συμφωνία ο Σόιμπλε: Κανένα “κούρεμα” του χρέους

Eurogroup – Απαισιόδοξος για συμφωνία ο Σόιμπλε: Κανένα “κούρεμα” του χρέους

Μικρά περιθώρια για συμφωνία άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup. Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα “κουρέματος” του χρέους, κάθως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες Συνθήκες, ενώ όπως τόνισε “εμείς έχουμε κάνει τα πάντα, σε αντίθεση με τους Ελληνες”.

“Εχουμε μία κατάσταση, που ενώ παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε που προέβλεψε ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση:

“Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις. Αντίθετα με την εντύπωση η οποία έχει προκύψει, έχουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Έχουμε να κάνουμε με δημοσιονομικά κενά, με θέματα που ασχοληθήκαμε και στο παρελθόν. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος και τώρα μιλάμε για ένα νέο τριετές πρόγραμμα”, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

“Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα του χρέους, σύμφωνα με τις Συνθήκες”, ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε κλείνοντας την… πόρτα στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε έθεσε θέμα εμπιστοσύνης, λέγοντας: Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε υπολογισμούς που δεν είναι πειστικοί και δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτούς. Θα πουμε στους Έλληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα. Σε αντίθεση με εκείνους που δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη που πρέπει να τους έχουμε”.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη συνέχεια των συζητήσεων: “Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή ότι θα φτάσουμε εύκολα σε ένα αποτέλεσμα. Είναι σαφές, όμως, όπως σωστά είπαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πως αυτό το Σαββατοκύριακο πρέπει να ληφθεί μία απόφαση”.

“Θα πρέπει να μας εξηγήσουν τις προτάσεις τους και το Eurogroup με βάση την αξιολόγηση των θεσμών θα πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM προχωρούν οι διαπραγματεύσεις”, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε:

“Πριν από μια εβδομάδα είχαμε ένα δημοψήφισμα, όπου ελέχθει με σαφήνεια ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όροι και γι’ αυτό υπήρξε πλειοψηφία. Και τώρα λέγονται τα αντίθετα. Αυτά δεν είναι πολύ πειστικά για τον μέσο πολίτη στην Ευρώπη”.

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας, ο κ. Σόιμπλε τόνισε η υλοποίησή τους, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, θα γίνεται βήμα-βήμα:

“Και οι αριθμοί είμαι πολύ κακοί. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στις διαβεβαιώσεις. Η φιλοσοφία όλων των βοηθητικών προγραμμάτων που θα τα υλοποιήσει κανείς βήμα προς βήμα και θα παίρνει έτσι τη βοήθεια, θα πρέπει να τηρηθεί και η πορεία θα πρέπει να ενισχυθεί”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε