Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Europolitique: Πολύ πιο επιδέξιος ο Σαμαράς από ότι αναμενόταν

Europolitique: Πολύ πιο επιδέξιος ο Σαμαράς από ότι αναμενόταν

Το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Europolitique» δημοσιεύει σήμερα εξασέλιδο αφιέρωμα στις σχέσεις ΕΕ- Ελλάδας με γενικό τίτλο «ΕΕ- Ελλάδα: Έναν χρόνο μετά, η επίδρασηΣαμαρά» και υπότιτλο «Μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, μία δειλή επιστροφή της εμπιστοσύνης».

Στο κύριο άρθρο του αφιερώματος αναφέρεται ότι έναν χρόνο μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν επιτύχει μία σύγκλιση απόψεων, που δεν υπήρχε από την αρχή της κρίσης έως σήμερα. Το «Europolitique» εξηγεί ότι σε αυτή την επιστροφή της εμπιστοσύνης, έναν χρόνο μετά τη διεξαγωγή δύο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο μία σειρά από παράγοντες, που έπεισαν τις Βρυξέλες ότι πλέον γύρισε σελίδα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Κατ’ αρχήν έχουν σημασία τα πρόσωπα, αναφέρει, επισημαίνοντας τα εξής:

Ο σημερινός πρωθυπουργός, αποδείχθηκε πολύ πιο επιδέξιος από ό,τι αναμενόταν στο να κρατήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπου μετέχουν και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Επίσης έναν ρόλο καθοριστικό παίζει κι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που οι συνεργάτες του περιγράφουν ως κάποιον διαρκώς κρεμασμένο στο τηλέφωνο, με τους ομολόγους του στο Eurogroup και ο οποίος πιστώνεται τον ορισμό του Χάρη Θεοχάρη, ως ισχυρού γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου η θητεία ορίστηκε στα πέντε χρόνια, με ορίζοντα, δηλαδή, που ξεπερνάει τη θητεία της σημερινής βουλής.

Στη συνέχεια η «Europolitique» αναφέρει πως σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το ξεκαθάρισμα στο τραπεζικό τοπίο. Στα μέσα Ιουνίου, όταν θα έχει αποχωρήσει η τρόικα, η προβλεπόμενη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική) μπορεί να σηματοδοτήσει μία καινούρια αρχή και την επιστροφή των απαραίτητων κεφαλαίων στην οικονομία.

Στο ίδιο αφιέρωμα δημοσιεύεται κείμενο υπό τον τίτλο «Προσεκτική η γνώμη της Επιτροπής σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα», στο οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Σάιμον Ο Κόνορ, σημειώνει ότι έχει πραγματικά σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αλλά απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

– Μετά από ένα δύσκολο 2012, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Οι τιμές άρχισαν να μειώνονται κατά τους τελευταίους μήνες και ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ευελιξίας των μισθών, συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί σημαντικά, από το 11,7% του ΑΕΠ το 2011 στο 5,3% το 2012, ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 2,8% το 2013 και στο 1,7% το 2014.

– Τα βασικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι γενικά αρνητικά. Αυτό είναι το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν ανάκαμψη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με το πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

– Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι σε πορεία ολοκλήρωσης, κατά τρόπο που υποστηρίζει την ανάκαμψη και διασφαλίζει την προστασία των καταθετών. Οι τραπεζικές καταθέσεις σημείωσαν πρόσφατα αύξηση. Οι αρχές πρέπει να αναπτύξουν τώρα μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του. Αυτή η στρατηγική θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στον εξορθολογισμό των ξένων επενδύσεων των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σενάρια ακόμη και για εκλογές τον Μάιο – Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός – Μήνυμα Βενιζέλου σε Σαμαρά: Δεν είσαι μόνος σου!

Σαμαράς: “Είμαι ευτυχής που δεν απολύσαμε στρατιωτικούς” – “Παροχή” τα οδοιπορικά

Ο Αντώνης Σαμαράς στο Ράλι Ακρόπολις – ΦΩΤΟ

Σαμαράς: “Θα δώσω σκληρή μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε