Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εβδομάδα του διαβόλου – Έρχονται Ολάντ, κουαρτέτο και… νέα προαπαιτούμενα!

Εβδομάδα του διαβόλου – Έρχονται Ολάντ, κουαρτέτο και… νέα προαπαιτούμενα!

Ο μνημονιακός Γολγοθάς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα καθώς η τρόικα καταφθάνει αύριο προκειμένου να εντείνει την πίεση της στη κατεύθυνση υλοποίησης της συμφωνίας με την προώθηση και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

Η απόφαση στα μέσα της εβδομάδας για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ αλλά και η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα την Πέμπτη μοιάζουν με οάσεις μέσα στη έρημο των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης και ιδίως η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου αφού αναμένεται να επισημοποιήσει την στήριξη του Παρισιού στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους.

‘Ετσι:

– εντός της εβδομάδας θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ο έλεγχος υλοποίησης του πρώτου πακέτου μέτρων που ψηφίστηκαν την Παρασκευή,

– την Τρίτη καταφθάνει το “κουαρτέτο” των δανειστών γι΄αυτό το λόγο, αλλά και για να ληφθεί η απόφαση για το δεύτερο πιο “σκληρό” ίσως πακέτο προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου ώστε να εκταμιευθεί 1 ακόμη δισ. ευρώ που θα έχει στο επίκεντρο του το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

– την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group το οποίο θα ασχοληθεί με την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου μέτρων από την Αθήνα

– την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα επικεφαλής πολυμελούς αποστολής από αξιωματούχους της Γαλλικής κυβέρνησης, επιχειρηματίες και ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού.

Στην ατζέντα αυτής της πολύ σημαντικής επίσκεψης κατά το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, οι επενδύσεις, ενώ ο κ. Τσίπρας θα θέσει μετ΄επιτάσεως αφενός το ζήτημα του χρέους αλλά και την ανάγκη εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στον δημοκρατικό έλεγχο της κρίσης και υλοποίησης των προγραμμάτων.

Την ίδια ώρα η κοινωνία αρχίζει να βιώνει σιγά-σιγά τα μέτρα του 3ου μνημονίου και παρά την κατώτερη του αναμενόμενου συγκέντρωση της Παρασκευής, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να φουντώσουν τις επόμενες εβδομάδες εξαιτίας της νομοθέτησης του νέου ασφαλιστικού, του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, των “κόκκκινων δάνειων” με σοβαρό ενδεχόμενο πλέον τους πλειστηριασμούς σπιτιών και της φορολόγησης των αγροτών που ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές των τρακτέρ.

Και ενώ στις Βρυξέλλες υπάρχει εικόνα καθυστερήσεων και η άποψη ότι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Μ.Α.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε