Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Exit polls live: Καθαρή νίκη του Τσίπρα – Οριακά έως και 9 κόμματα στη Βουλή

Exit polls live: Καθαρή νίκη του Τσίπρα – Οριακά έως και 9 κόμματα στη Βουλή

– Σύμφωνα με τα exit polls των εκλογών οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εισέρχονται οριακά στη Βουλή με το ποσοστό τους από 3% έως 4%
– Η Λαϊκή Ενότητα θα αγωνιά μέχρι αργά τη νύχτα για το εάν θα εισέλθει στη Βουλή
– Η Ένωση Κεντρωών του Βασίλη Λεβέντη φαίνεται πως για πρώτη φορά εισέρχεται στη Βουλή
– Η πρώτη εκτίμηση από τον ΣΥΡΙΖΑ πως υπάρχει σταθερό προβάδισμα αλλά δεν είναι ασφαλής η προσέγγιση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία
– Η πρώτη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως τα exit polls δεν είναι επίσημα αποτελέσματα
– ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ LIVE ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μετά τη πρώτη δημοσιοποίηση του 75% των δεδομένων των exit polls, ήρθε και το 100% που δείχνει ξανά προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 100% των exit polls φαίνεται πως η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο και έτσι εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ίσως χρειαστεί να συνεργαστεί όχι μόνο με ένα κόμμα, αλλά με δύο, εάν τελικά επιβεβαιωθούν τα exit polls και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εισέλθουν στη Βουλή.

Στην τρίτη θέση έρχεται η Χρυσή Αυγή και αυτό φαίνεται πως δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ η σκληρή μάχη θα γίνει για την τέταρτη θέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, η νύχτα θα είναι μακριά για τη Λαϊκή Ενότητα που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν θα εισέλθει ή όχι στη Βουλή.

To πιθανότερο πάντως είναι πως η νέα Βουλή θα είναι εννιακομματική.

Τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση της πρώτης θέσης έχει κριθεί και ότι ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφραζαν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος , μόλις έγινε γνωστό το exit poll.

Από εκεί και πέρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, παραμένει ρευστή η ακριβής διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ , αλλά η σειρά για τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από πόσα κόμματα θα αποτελείται η νέα βουλή. Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ήδη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση , καθώς εκφράζονταν η αισιοδοξία για είσοδο των ΑΝΕΛ στη βουλή.

Υπό αυτό το πρίσμα, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, εκφράζονταν ικανοποίηση για την τακτική του κόμματος και την επιδοκιμασία του από το εκλογικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή προς όλα τα κομματικά στελέχη, είναι να τηρούν τακτική χαμηλών τόνων, τουλάχιστον έως ότου γίνει σαφές το εκλογικό αποτέλεσμα.

EXIT POLL VRA 20:00
ΑΠΟ ΕΩΣ
ΣΥΡΙΖΑ 33 35
ΝΔ 28,5 30
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  7  8
ΠΑΣΟΚ 6  7
ΚΚΕ  5,5 6,5
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ  4 4,5
ΑΝΕΛ 3 4
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3 4
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2,5 3

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls επισημαίνουν πως αυτά δεν αποτελούν ασφαλή βάση για εκτίμηση και επισημαίνουν το μεγάλο ποσοστό αποχής αλλά και της άρνησης των ψηφοφόρων να απαντήσουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ κατάφερε να κάνει την αναμέτρηση ντέρμπι διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε περίπατο . Όσους εκτιμούσαν «ότι θα μας τελειώσουν» όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την μέχρι τώρα εικόνα, τόνισαν πως η ΝΔ παραμένει βασικός εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας επιβάλλοντας την ατζέντα και την ανάγκη συνεννόησης ενώ όπως λένε υπερείχε και στην αποτύπωση των επιχειρημάτων της

Το ΠΑΣΟΚ με την αντίδρασή του δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, καθώς επισημαίνει πως για οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί και την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που έχει αποκλείσει μέχρι τώρα η Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ζητά για την επόμενη ημέρα, μία κυβέρνηση με τα μεγάλα κόμματα εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Δείτε όλα τα Live αποτελέσματα εκλογών 2015

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε