Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

«Έχουμε πόλεμο και πρέπει να κρατήσουμε το σύστημα υγείας όρθιο – Μόνο 8 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα»

Γαλλία κορονοϊός

Τεστ στα σχολεία προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Κάλεσε τους νέους να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και είπε ότι οι επόμενες ημέρες θα έχουν πολλούς νεκρούς και διασωληνωμένους.

Μόλις οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, αποκάλυψε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έτσι νέο κάλεσμα προς όλους να συνδράμουν στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, τονίζοντας πως «είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία ή τις υγειονομικές υποδομές που έχουν αναπτύξει.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι «εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη», με πτώση μεν του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Click4More Πέτσας: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες

«Έχουμε έναν πόλεμο, αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας», είπε, ευχαριστώντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υγειονομικό προσωπικό για τη συνεισφορά τους, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων που ήδη ισχύουν.

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση του newsit.gr σχετικά με τις προοπτικές που διαφαίνονται και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία των ειδικών που έχουν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης υπάρχει σχετική σταθεροποίηση ή και πτώση του αριθμού των κρουσμάτων ήδη σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, με εξαίρεση, όμως, τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Τόνισε δε ότι απαιτείται μια αισθητή αποκλιμάκωση για να υπάρξει εναρμόνιση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και ταχύτερη πτώση κρουσμάτων, ενώ παραδέχθηκε πως «δεν είδαμε αυτό που περιμέναμε», κυρίως λόγω της χαλαρότητας κατά την πρώτη εβδομάδα του lockdown, όπως υποστήριξε. Και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και θα λάβει σύμφωνα με αυτές όποια μέτρα χρειάζονται.

Σημείωσε, επίσης, ότι η άρση του lockdown θα συνοδευτεί από έναν «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούν Πολιτεία και πολίτες το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα τουλάχιστον έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, όταν θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τα τεστ που θα γίνουν προληπτικά στα σχολεία, όταν αυτά ανοίξουν ξανά. Ερωτηθείς δε για την υπόθεση Βερβεσού, ο κ. Πέτσας σχολίασε πως «όλοι πρέπει να είμαστε παράδειγμα για τους άλλους και όχι να το αναιρούμε με την ιδιωτική μας συμπεριφορά».

Σχετικά, τέλος, με τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε τη νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis κι επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και κανένα άλλο θέμα. Επίσης, σχολίασε ότι το ίδιο αναμένουν και οι Ευρωπαίοι για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και την πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις