Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εύα Καϊλή – Qatar gate: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο δικαστήριο στις Βρυξέλλες που θα αποφασίσει για την τύχη της

Εύα Καϊλή – Qatar gate: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο δικαστήριο στις Βρυξέλλες που θα αποφασίσει για την τύχη της

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια στις Βρυξέλλες όπου το πρόσωπο της ημέρας είναι η Εύα Καϊλή

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία που αποτυπώνει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το Qatargate αλλά και για την ίδια την Εύα Καϊλή. 

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για το αν η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα προφυλακιστεί. Αυτό που παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής είναι αν τελικά η κα Καϊλή έχει μεταχθεί στο δικαστικό μέγαρο ή όχι. 

Όλη η διαδικασία

Το δικαστικό συμβούλιο συνεδριάζει από νωρίς το πρωί για όλους τους εμπλεκόμενους. Η σειρά που κάθε ανακριτής παρουσιάζει την υπόθεσή του δεν είναι κάτι που το ξέρει κανείς. Οι συνεδριάσεις κρατούν έως τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Πρόκειται για μια καθημερινή ρουτίνα του δικαστηρίου και αυτό σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί αν βγει και το απόγευμα ανάλογα με το ποιος δικαστής την έχει αναλάβει.

Ο δικαστής είναι αυτός που αποφασίζει και ο ανακριτής παρουσιάζει τον φάκελό του. Μια ποινική δίκη είναι ανάμεσα στο κράτος και τους κατηγορουμένους. Ο κατήγορος θα παρουσιάσει στον δικαστή την υπόθεση θα του δείξει τα έγγραφα και υπάρχει και ένας ηλεκτρονικός φάκελος στην διάθεση των συνηγόρων.

Στην συνέχεια θα λάβει τον λόγο ο εισαγγελέας που θα προτείνει την προφυλάκιση ή μη κάποιων ή όλων και ο δικαστής έχει δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις στους κατηγορουμένους. Αγορεύουν οι συνήγοροι και μετά το δικαστήριο αποσύρεται για να πάρει την απόφασή του. Αν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ενοχής, και επειδή είναι δικαστικό συμβούλιο για να αποφασιστεί η προφυλάκιση πρέπει να συντρέχουν οι εξής λόγοι: να θεωρείται ο κατηγορούμενος επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, να υπάρχει κίνδυνος για την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, να υπάρχει κίνδυνος φυγής και τέλος να θεωρείται ότι μπορεί να εμποδίσει την έρευνα και να εξαφανιστούν αποδεικτικά στοιχεία. Η απόφαση αναμένεται το απόγευμα.

Το γεγονός ότι η κα Εύα Καϊλή είναι μητέρα αποτελεί ένα επιχείρημα που αν χρησιμοποιηθεί από τους δικηγόρους της θεωρείται σημαντικό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις