Κυριακή, 26 Μαΐ
21oC Αθήνα

Εύα Καϊλή: Αποκάλυψη της Corriere della Sera για τον προορισμό των χρημάτων από το Κατάρ

Εύα Καϊλή: Αποκάλυψη της Corriere della Sera για τον προορισμό των χρημάτων από το Κατάρ

Η Corriere della Sera έβγαλε πάλι στο φως νέες λεπτομέρειες για το σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ και αποκαλύπτει το τι απέγιναν τα χρήματα της δωροδοκίας ευρωβουλευτών, ενώ κάνει αναφορά και στην Εύα Καϊλή. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι πολλά χρήματα έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ και πέρασαν στις τσέπες ευρωβουλευτών.

Η εφημερίδα ανέφερε στο δημοσίευμα της για το σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ ότι ο «ευγενής σκοπός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν μια υποκριτική κάλυψη πίσω από την οποία ο Αντόνιο Παντσέρι και ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι έκαναν την πραγματική τους δουλειά με τη ΜΚΟ Fight Impunity. Ποια ήταν η δουλειά; Η επιρροή της πολιτικής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για τον οποίο είχαν στρατολογηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και από προσωπικότητες του Κατάρ που τους έδιναν χρήματα.

Όπως τα 750.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι που μοιράζεται ο Τζόρτζι με τη σύντροφό του Εύα Καϊλή, για τα οποία η ίδια λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα. «Τον εμπιστεύτηκε και εκείνος την πρόδωσε», λέει ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετά τη συνάντησή του μαζί της χθες στις φυλακές Χάρεν, τόνιζε η Corriere della Sera

Η ιταλική εφημερίδα ανέφερε για το σκάνδαλο υπέρ του Κατάρ ότι οι βελγικές υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν την έρευνα, είναι πεπεισμένες ότι «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ για να αποφευχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα των χωρών αυτών, οι οποίες δεν είναι στην πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Που πήγαν τα χρήματα

Τι απέγιναν αυτά τα χρήματα; Η απάντηση έρχεται από μια έκθεση των 007 που επί μήνες είχαν υπό επιτήρηση τον Παντσέρι και τον σύζυγο της Εύας Καϊλή, τον Τζιόρτζι, οι οποίοι… συνεργάζονταν με τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο (ο οποίος διαγράφθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα). Ο Τζιόρτζι θα ήθελε να επενδύσει σε ένα ακίνητο. Ο Παντσέρι χρησιμοποιεί τα χρήματα με δύο τρόπους: για να διατηρήσει ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από το εισόδημά του και για να πληρώνει ανθρώπους «στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου». «Ποιοι είναι και πόσα πήραν, δεν είναι σαφές», αναφέρει ακόμα η Corriere della Sera.

Οι αρχές υποψιάζονται ότι κάποια λεφτά έχουν πάει και στον Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα, τον γραμματέα της ΜΚΟ No peace without justice, ο οποίος συνελήφθη και αγόρασε για 230.000 ευρώ ένα διαμέρισμα στην Cervinia, το οποίο κατασχέθηκε κατόπιν αιτήματος του δικαστή Michel Claise, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του έχουν δείξει πώς είχε πάρει υποθήκη 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα προήλθαν από την οικογένειά του.

Δίκτυο που δωροδοκούσε

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα οι έρευνες μιλούν για «ένα δίκτυο» που δωροδοκούσε λαμβάνοντας οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε μέσω του πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, του ίδιου που πλήρωσε το «έργο» στον Παντσέρι και τον σύζυγο της Εύας Καϊλή, τον Τζιόρτζι.

Ο Τζιόρτζι αποκάλυψε στην ανάκρισή του ότι τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ τις έκανε «ο Αλγερινός», ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, που τα μετέφερε σε ένα άτομο στο Βέλγιο. Πόσα χρήματα ήταν όμως; «Το σύνολο ήταν μεταβλητό, είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσισαν», είπε ο σύζυγος της Εύας Καϊλή. Όταν βρισκόταν σε δράση, ο Τζιόρτζι φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη.

Το ίδιο σύστημα ακολουθούσαν και με το Μαρόκο μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενός προσώπου που θεωρείται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ, ο οποίος «έφερνε χρήματα ανά διαστήματα, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ», λέει ο Τζιόρτζι, προσθέτοντας ότι «θα ερχόταν στις Βρυξέλλες ή θα πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ενδυμασίες (κουστούμια)».

Η εμπλοκή της Μαυριτανίας

Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκύπτει μια παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο σύζυγος της Εύας Καϊλή θα πληρωνόταν με ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε «25.000 ευρώ μετρητά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις