Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Εύα Καϊλή: Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας περιμένει καθαίρεση και να μάθει αν θα παραμείνει κρατούμενη

Εύα Καϊλή: Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας περιμένει καθαίρεση και να μάθει αν θα παραμείνει κρατούμενη

Η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζιόρτζι και άλλα δυο πρόσωπα κρατούνται για το σκάνδαλο διαφοράς, το Qatar-gate, που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κρατείται στις φυλακές Saint Gilles και μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα μάθει αν θα παραμείνει εκεί έως την δίκη της.

Η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δικαστικό συμβούλιο και αυτό θα κρίνει αν η Εύα Καϊλή θα παραμένει κρατούμενη μέχρι να δικαστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη με όρους, όπως ο πατέρας της. Λέγεται ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, συνελήφθη με 160.000 ευρώ σε σακούλες και μια βαλίτσα και θεωρήθηκε επ’ αυτοφώρω σύλληψη, γεγονός που σημαίνει ότι «καταργείται» η ασυλία της.

Η επιχείρηση για το σκάνδαλο διαφθοράς που προκαλεί «σεισμό» στο Ευρωκοινοβούλιο ονομάστηκε «καθαρά χέρια» και είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, υπό άκρα μυστικότητα καθώς οι βελγικές αρχές είχαν πληροφορίες για αλληλεπίδραση του Κατάρ με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε καίριες θέσεις προκειμένου να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις προς όφελος της αραβικής χώρας.

Σήμερα (12.12.2022) θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να την καθαιρέσει από τη θέση της αντιπροέδρου, όπου εξελέγη πρόσφατα. Ήδη, από το περασμένο Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η Εύα Καϊλή, στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου. Εάν το 60% πει «ναι», χάνει το αξίωμα. Επίσης, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της ταξιδιωτικής βίζας.

Περιμένουμε τον πατέρα της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, δεν ξέρουμε τίποτα – Τι υποστηρίζει η οικογένειά της

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Αν και οι βελγικές αρχές δεν δίνουν πολλές πληροφορίες για την υπόθεση και την εξέλιξη των ερευνών, τα πράγματα θεωρούνται πολύ δύσκολα για την Εύα Καϊλή και τους άλλους τρεις συλληφθέντες. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται αφενός στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας και αφετέρου στις επιδιώξεις του Κατάρ μέσω της δωροδοκίας, σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται να είναι η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ.

Εκτός από την Εύα Καϊλή, κρατούνται επίσης:

ο πρώην ευρωβουλευτής των ευρωσοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του Qatar-gate. Σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του οι οποίες φέρονται να γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του και να απολάμβαναν μια ζωή γεμάτη χλιδή. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η La Stampa η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και στενός συνεργάτης του Παντσέρι όπως και

ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, και ο οποίος παραμένει επίσης στη φυλακή.

Εύα Καϊλή: Είμαι απίστευτα απογοητευμένος που ενεπλάκη σε κάτι τόσο σάπιο και βρώμικο, λέει φίλος της

Άλλα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Πρόκειται για τον πατέρα της Εύας Καϊλή, που εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά και τον Λούκα Βισεντίνι, Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, που είναι ελεύερος υπό όρους.

Έρευνες στα σπίτια άλλων δύο ευρωβουλευτών

Έρευνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έγινε και στο σπίτι και δεύτερου βουλευτή το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή ιταλικής καταγωγής Μαρκ Ταραμπέλα. Ο Ταραμπέλα, ο οποίος δεν είναι υπό κράτηση, ήταν παρών στην έρευνα.

Όλες οι έρευνες σε βάρος μελών του ευρωκοινοβουλίου έγιναν υπό την επίβλεψη της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μετσολα, η οποία επέστρεψε γι’ αυτό από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες.

Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις