Πολιτική

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα σπίτι της – Πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, στα πλαίσια της έρευνας για διαφθορά από το Κατάρ.

Σύμφωνα με τα Βελγικά ΜΜΕ, λόγω της έρευνας για διαφθορά από το Κατάρ, η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και βρήκε τα χρήματα. 

Η Εύα Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλους 4 και πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο. Για την υπόθεση ερευνώνται άλλοι 2 ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για τους Maria Arena και Marc Tarabella.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως η αστυνομία των Βρυξελλών έχει ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ο σύντροφός της, ιταλικής καταγωγής, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Νωρίτερα με απόφαση του προέδρου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη η Ευα Καϊλή τίθεται εκτός κόμματος.  

Διεγράφη και από την ομάδα Σοσιαλιστών Δημοκρατών 

Η Εύα Καϊλή, μετά το ΠΑΣΟΚ, διεγράφη αργά το βράδυ της Παρασκευής και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση μάλιστα να τίθεται άμεσα σε ισχύ ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες.

 

Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .

Το Κατάρ…. «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ . Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας για Γιάννη Μπουτάρη: Η αποφασιστικότητα του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η αποκαλυπτική συζήτηση στη Θεσσαλονίκη και το δημοψήφισμα του 2015
«Στάθηκε απέναντι στους κερδοσκόπους της εθνικοφροσύνης, αγνοώντας το πολιτικό κόστος» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός
Αλέξης Τσιπρας
Νέα επίθεση από την Τουρκία: Οι ελληνικοί χάρτες αλιείας χαράσσουν «φανταστικά σύνορα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «άκυρες» και «χωρίς νομική ισχύ» τις ελληνικές απαγορεύσεις πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, επαναφέροντας τη ρητορική περί παραβίασης της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Ελληνικός χάρτης αλιείας
9
Βουλή: Πέρασαν από την Επιτροπή οι συμφωνίες με Ιταλία και Πολωνία για διαβαθμισμένες πληροφορίες
Κατά τη συζήτηση, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης υποστήριξε ότι αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας
Βουλή