Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι κρυφές επιθυμίες και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι κρυφές επιθυμίες και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκάλεσε αίσθηση με όσα είπε στο Παρίσι.
Η αλλαγή στάσης για το θέμα του χρέους και τον… Βαρουφάκη.
Η αποστασιοποίηση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.
Θέλει να γίνει το αντίπαλο δέος του Τσίπρα;

Το ταξίδι στο Παρίσι και η ομιλία του στο Paris School of International Affairs, σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε φροντίσει από πριν να ενημερώσει τα ΜΜΕ για το ταξίδι του και παράλληλα έκανε ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του. Ήθελε με λίγα λόγια να τον ακούσουν.

Μέχρι σήμερα δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους τακτικές. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι ο πλέον λιγομίλητος υπουργός, ενώ οι συνεντεύξεις τύπου στα χρόνια που είναι υπουργός είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, σε αντίθετη με τους προκατόχους του.

Και τι ήταν αυτό που είπε εν ολίγοις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Ότι το θέμα “χρέοςδεν έχει λήξει και σύντομα θα ανοίξει εκ νέου, πράγμα που δεν το έλεγε μέχρι πρόσφατα, κάλυψε απόλυτα τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που επίσης δεν έκανε ποτέ. Μίλησε για στημένο «παιχνίδι» το πρώτο 6μηνο του 2015 και επίσης έκανε μία κομψή μεν, ασυνήθιστη δε επίθεση στους Ευρωπαίους.

Θα πει κάποιος ότι ήταν κεραυνός εν αιθρία; Μάλλον όχι δεδομένου πως είναι κοινό μυστικό ότι αμέσως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών θα ήθελε να μην είναι υπουργός Οικονομικών. Θα θυμίσουμε ότι στην φιέστα για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν ήταν παρών, με κύκλους από το Μαξίμου λένε ότι πήγε να ξεκουραστεί. Επίσης είναι ελάχιστες οι φορές που συμμετέχει σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για κορυφαία ζητήματα.

Στο ακανθώδες ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας που αγγίζει τις τράπεζες και κατ’ επέκταση είναι στο δικό του τομέα ευθύνης, δεν συμμετείχε σε καμία απολύτως σύσκεψη κορυφής και δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον, με εξαίρεση κάποιες τυπικές δηλώσεις. Ακόμη και τα προαπαιτούμενα που λιμνάζουν εδώ και μήνες, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τον υπουργό που δείχνει ότι κάνει τα απολύτως απαραίτητα και να παρεμβαίνει μόνο όταν παραστεί μεγάλη ανάγκη.

Γιατί όμως όλα αυτά;

Απάντηση μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει, κάτι που προφανώς δεν θα πράξει. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το τι θα ήθελε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την επόμενη ημέρα. Κάποιοι λένε ότι φτιάχνει το προφίλ του. Ένα προφίλ ευρωπαϊστή αριστερού και για αυτό ήρθε η κομψή επίθεση στην Ευρώπη και τις τακτικές της. Άλλοι λένε ότι έχει βλέψεις για την επόμενη ημέρα. Και μπορεί ο Αλ. Τσίπρας ακόμη και αν χάσει καθαρά τις εκλογές να παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πιθανό ο υπουργός Οικονομικών να θέλει να είναι το αντίπαλο δέος. Εξάλλου είναι μακράν ο υπουργός Οικονομικών με τόσο μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, που η δημοτικότητά τους ήταν στο ναδίρ.

Όποια και να είναι η αλήθεια, ένα είναι σίγουρο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει αλλάξει πορεία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις