Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2019: Απ’ όλα έχει ο μπαξές στα σποτ των κομμάτων! videos

σποτ
Φωτογραφίες από: YouTube

Οι ευρωεκλογές απέχουν πια μόλις 10 μέρες και τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει… φωτιά.
Καθημερινό φαινόμενο πια η δημοσίευση νέων τηλεοπτικών σποτ, με τα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να… μυρίζουν μπαρούτι.
Μέτρα και παροχές από την κυβέρνηση, “πόλεμος” με… ό, τι μπορεί κανείς να φανταστεί από την αντιπολίτευση.
“Τρολαρίσματα”, GPS, Bella Ciao και όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής από τα προεκλογικά σποτ που έχουν δημοσιεύσει τα κόμματα.

Δέκα μέρες. Τόσο απέχουν πια οι επερχόμενες ευρωεκλογές και αν αυτό δεν είναι η λεγόμενη… τελική ευθεία, τότε τι είναι; Το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό έχει ανέβει στα ύψη, αφού πέρα από τις ευρωεκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές που έρχονται, στο βάθος υπάρχουν πάντα και οι εθνικές εκλογές.

Αυτές που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως θα γίνουν… στην ώρα τους, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019, χαρακτηρίζοντας τις ευρωεκλογές που έρχονται ως μια καλή δημοσκόπηση.
Αυτές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά επισταμένως εδώ και πολλούς μήνες, ξεκαθαρίζοντας πως αν ο αντίπαλός του ηττηθεί στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να τις προκηρύξει… το ίδιο βράδυ, αφού δεν θα έχει την εμπιστοσύνη του λαού.

“Τσακώθηκαν” ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (και) μέσω σποτ

Ενώ, λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ετοιμάζονται για μια μάχη που δεδομένα θα έχει τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον, τα κομματικά τους επιτελεία δουλεύουν… υπερωρίες!

Τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ ξεκίνησαν να προβάλλονται εδώ και κάποιες μέρες, ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημοσιεύονται το ένα μετά το άλλο, με ταχύτατους ρυθμούς.

Μόλις την Πέμπτη, 16.05.2019, σημειώθηκε ένας τηλεοπτικός… καυγάς μέσω των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με αφορμή το βίντεο του κυβερνώντος κόμματος για τις περικοπές στις συντάξεις, στο οποίο η ΝΔ απάντησε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, “χρησιμοποιώντας” μάλιστα την ίδια… πρωταγωνίστρια! Την ηλικιωμένη κυρία, δηλαδή, που στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “Ούτε θυμάμαι πια πόσες φορές μου έκοψαν τη σύνταξη. Δεν το πίστευες πια“.

Θα σας θυμίσουμε εμείς“, ήταν η απάντηση του σποτ της ΝΔ, με τον “πόλεμο” των σποτ να φαίνεται πως… μόλις ξεκινά.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά όλα τα σποτ που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνημα με γκάφα… ολκής!

Τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα όσον αφορά στα τηλεοπτικά σποτ δεν ξεκίνησαν… ακριβώς με το δεξί. Κι αυτό διότι στο πρώτο τηλεοπτικό σποτ που δημοσιοποιήθηκε παρουσιάζονταν σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του… δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά!

Ιωάννης Μεταξάς σποτ

Το σποτ δεν… μακροημέρευσε, «κατέβηκε» από τα social media, ωστόσο χάρη στα αντανακλαστικά του internet… διεσώθη!

Στο Twitter, βεβαίως, είχε ήδη προλάβει να στηθεί ένα… γλέντι, με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν.

Δείτε το… κομμένο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ο Ιωάννης Μεταξάς μετά το 00.12)

Λίγο αργότερα, το σποτ δημοσιεύθηκε ξανά, φυσικά χωρίς τον Ιωάννη Μεταξά στα πλάνα…

Τα υπόλοιπα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ… δεν είχαν γκάφες. Το δεύτερο κατά σειρά είχε τίτλο “Πατρίδα είναι οι άνθρωποί της” και δείχνει αποσπάσματα από ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας τα “όπλα” της κυβέρνησης στον προεκλογικό αγώνα.

Τρίτο χτύπημα ΣΥΡΙΖΑ με… Μητσοτάκη

Το τρίτο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν… γεμάτο Μητσοτάκη! Με τίτλο “Λέμε όχι στο σχέδιό τους για τους πολλούς“, το κυβερνών κόμμα παρουσίασε αποσπάσματα από συνεντεύξεις και ομιλίες του αρχηγού της ΝΔ, θέλοντας να καταδείξει τα αρνητικά του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο τέταρτο σποτ, με τίτλο “Ανάκτηση της εργασίας – Αξιοπρέπεια για τους πολλούς“, πρωταγωνιστεί ένας νέος άνδρας, ο οποίος λέει “σήμερα έχω κανονική δουλειά. Πίσω δεν γυρίζω”, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας.

Το πέμπτο σποτ έφερε… τον πόλεμο!

Συνέχεια με την συνταξιούχο που όπως προαναφέραμε προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της ΝΔ. «Ούτε θυμάμαι πια πόσες φορές μου έκοψαν τη σύνταξη. Δεν το πίστευες πια», λέει η ηλικιωμένη κυρία και τότε γίνεται ένα… flashback στα έτη που οι συντάξεις υπέστησαν περικοπές, δείχνοντας πάντα την πρωταγωνίστρια του σποτ, η οποία στην καθημερινότητά της ακούει από τις ειδήσεις τις περικοπές.

Το τελευταίο -μέχρι στιγμής- σποτ του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό με τα πολλά… μην! Μια σειρά από προτάσεις που ξεκινούν με αυτή την λέξη, θέλει όπως φαίνεται να δείξει την κοινωνική πίεση για διάφορα ζητήματα, όπως η διαφορετικότητα, η ομοφυλοφιλία, ο ρατσισμός, οι κοινωνικοί «κανόνες» κλπ.

Ακόμη και ο τίτλος του σποτ είναι «μη δεις αυτό το βίντεο!!!» με τα τελευταία μηνύματα να λένε: «Μην τολμήσεις! Μην ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειολογικά, αμέσως μετά το πλάνο δείχνει μια νεαρή κοπέλα που… βγάζει τη γλώσσα της.

ΝΔ: Φουλ επίθεση στον Τσίπρα μέσω των σποτ!

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε… δυναμικά και επιθετικά! Στο πρώτο της τηλεοπτικό σποτ, φαίνεται ένας νέος άνδρας που παρακολουθεί συνοφρυωμένος τηλεόραση, με… χαλί διάφορες ατάκες του πρωθυπουργού για “φλέγοντα” ζητήματα, όπως οι προεκλογικές υποσχέσεις, τα μέτρα, οι φόροι, η Συμφωνία των Πρεσπών, η εγκληματικότητα και άλλα.

Κάποια στιγμή ο πρωταγωνιστής λέει “ως εδώ”, που είναι και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κόμματος και κλείνει την τηλεόραση.

Το επόμενο “χτύπημα” της ΝΔ ήταν… διπλό! Στο πρώτο από τα δύο σποτ που δημοσιεύτηκαν, πρωταγωνιστούν ένας χαμηλόμισθος, ένας στρατιώτης ο οποίος σύντομα απολύεται και νιώθει ανασφάλεια για το τι θα κάνει με τα επαγγελματικά του, καθώς κι ένα νεαρό ζευγάρι που, αν και άλλαξε κλειδαριές στο σπίτι του, κοιμάται με τα φώτα ανοιχτά, όπως λέει ο αφηγητής.

Στο δεύτερο σποτ πρωταγωνιστούν ένας άνδρας που αναρωτιέται αν αξίζει να δουλεύει, με τους φόρους που πληρώνει, ένας νέος άνθρωπος που «στον ΟΑΕΔ τον ξέρουν με το μικρό του», αλλά και μια κοπέλα που, μετά από δύο διαρρήξεις, αποφάσισε να μετακομίσει.

Βασικά αιτήματα και στα δύο σποτ είναι η μείωση των φόρων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η ασφάλεια. «Πολιτική αλλαγή τώρα» είναι το κοινό σύνθημα και στα δύο διαφημιστικά.

ΝΔ: “Δίχασαν”!

Στο τέταρτο “γαλάζιο” σποτ, αναγράφονται μια σειρά από ρήματα με φανερά επιθετική διάθεση και τα οποία αναφέρονται σε στελέχη της κυβέρνησης, με… πρώτο – πρώτο φυσικά τον πρωθυπουργό. “Κατέστρεψαν, εξαπάτησαν, απαξίωσαν, διέλυσαν, αδιαφόρησαν, συκοφάντησαν” είναι μερικά εξ αυτών, με εικόνες που “κουμπώνουν” στις επίμαχες λέξεις και αναφορές στο προσφυγικό, στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, την Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα.

“Δίχασαν” είναι το ρήμα που… κλείνει αυτόν τον “χορό”, με το μήνυμα “ως εδώ” να επανέρχεται.

Το σποτ – απάντηση της ΝΔ στην… γιαγιά του Τσίπρα!

Τελευταίο -χρονικά- σποτ της ΝΔ είναι αυτό που αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου, με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές των συντάξεων.

«Στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με αλήθειες. Από το 2015 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα:– Κατάργησε το ΕΚΑΣ– Μείωσε τις αποδοχές των συνταξιούχων ως 38% με το νόμο Κατρούγκαλου.– Περιέκοψε επιπλέον όλες τις παλιές συντάξεις με 6% λόγω εισφοράς υπέρ Υγείας.Κάθε συνταξιούχος έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ 2056 ευρώ το χρόνο.Έχουν και ένα όριο τα ψέματα κ. Τσίπρα.Πολιτική Αλλαγή τώρα. Για να αυξηθούν τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων» καταλήγει η ΝΔ στο τηλεοπτικό μήνυμά της.

ΚΙΝΑΛ: Με Τσίπρα, με Μητσοτάκη, με… GPS και Bella Ciao!

Με κεντρικό σύνθημα “Κομμένη η πλάκα. Την Κυριακή Την Κυριακή 26 Μαΐου πάω να ψηφίσω. Στέλνω μήνυμα Αλλαγής” παρουσιάστηκε το πρώτο σποτ του Κινήματος Αλλαγής για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Με αυτό το σποτ, το ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε τη διαδικτυακή εκλογική καμπάνια και απευθύνεται στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το δεύτερο σποτ του Κινήματος Αλλαγής ήταν μια… μαύρη διαφήμιση των δύο “μεγάλων”. Με εικόνες και ατάκες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά αναφέρει: “Βαρέθηκα την κοκορομαχία. Τους γυρίζω την πλάτη“!

Τρίτο και… καλύτερο το σποτ του ΚΙΝΑΛ!

Το καλύτερο, ωστόσο, τηλεοπτικό σποτ του ΚΙΝΑΛ ήταν το τελευταίο χρονικά! Με σύνθημα «Όχι άλλο δεξιά το τιμόνι», το βίντεο επιχειρεί να δείξει την δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινά με μουσική υπόκρουση το… Bella Ciao που ακούγεται σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος αλλά γρήγορα το μουσικό χαλί αλλάζει και ακούγεται το «Σε πλάνεψε η dolce vita». Ο… πλοηγός ενώ δίνει κατεύθυνση στ’ αριστερά, το αυτοκίνητο – ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί δική του πορεία προς τα δεξιά.

KKE: “Εμείς κάνουμε την διαφορά – Περνάμε απέναντι”!

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ δείχνει στο πρώτο του σποτ νέους να περπατούν – συμβολικά – προς τα μπρος, ενώ εναλάσσονται εικόνες του Τσίπρα, του Μητσοτάκη και της Ε.Ε, στους οποίους το ΚΚΕ καλεί να γυρίσουν την πλάτη και να «περάσουν απέναντι».

Παρεμβάλλονται λοιπόν εικόνες από κινητοποιήσεις, από συνθήματα κατά του φασισμού, ενώ κάπου εκεί «πέφτει» και το σύνθημα «περνάμε απέναντι», καλώντας φυσικά σε υπερψήφιση και στήριξη του ΚΚΕ.

Στο δεύτερο σποτ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές υπάρχει αέρας… «ευρωπαϊκός», μιας και μιλά μια νέα από την Ελλάδα, μια από την Ισπανία και ένας από την Σουηδία. Σε αυτό δηλώνουν την απόφαση και την αποφασιστικότητά τους να εναντιοωθούν στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να δώσουν ένα «χτύπημα» στον φασισμό. Το σποτ στο τέλος καλεί τον θεατή να τα πράξει όλα αυτά στηρίζοντας το ΚΚΕ.

Τρίτο σποτ με… Μητροπάνο!

Το τελευταίο χρονικά προεκλογικό σποτ του ΚΚΕ με τον τίτλο “Βαδίζουμε μαζί”, καλεί στην προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 20:00 το βράδυ.

Φαίνεται μια κοπέλα να δουλεύει στον υπολογιστή της και χτυπά το τηλέφωνό της. “Έλα, πάλι τα ίδια; Να το δούμε διαφορετικά, αλλά εσύ κολλημένος στα ίδια“!

Το ΚΚΕ, παράλληλα, ευχαριστεί θερμά τον Θάνο Μικρούτσικο, τη σύζυγο του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια Μητροπάνου, την οικογένεια του Άλκη Αλκαίου, καθώς και τη MINOS EMI για την παραχώρηση του τραγουδιού “Ρόζα”.

ΑΝΕΛ με… Θανάση!

Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο έχει… παράδοση στα ιδιαίτερα σποτ -ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τα σποτ του 2015 με τον… μικρό Αλέξη και το τρενάκι του;- έκανε και πάλι την διαφορά!

Το σποτ ξεκινά με μια γυναίκα να μιλά γερμανικά και να φωνάζει τον… Thanassis.

Το μικρό κανίς πηδά μια πινακίδα που γράφει «ευρωεκλογές 2019» και πάει στη γυναίκα, η οποία τον επιβραβεύει που είναι υπάκουος

Οι εντολές δεν σταματούν εκεί. «Σήκω», «Κάτσε» λέει η Γερμανίδα και ο Thanassis υπακούει. Μέχρι και κωλοτούμπα τον βάζει να κάνει. Κι εκείνος δεν της χαλά χατήρι. Του δίνει ψίχουλα και της φέρνει μια… δεσμίδα 500ευρα.

«Σε αυτές τις εκλογές, μην ψηφίσεις κανέναν Thanassis. Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπακούμε μόνο σε μια φωνή, τη φωνή των Ελλήνων» είναι το μήνυμα με το οποίο «κλείνει» το προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ.

Η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος μάλλον δεν θέλει και… πολλά. Το γιατί επιλέχθηκε γυναίκα να δίνει εντολές στα γερμανικά είναι σαφές, παραπέμπει στην Άνγκελα Μέρκελ. Όπως και τα… ψίχουλα έναντι 500ευρων. Όσο το γιατί επιλέχθηκε το όνομα Thanassis; Αυτό ίσως είναι ένας γρίφος. Θα μπορούσε να είναι αναφορά στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που εγκατέλειψε τους ΑΝΕΛ και ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο δεύτερο σποτ… χάθηκε ο Θανάσης!

Στην… συνέχεια του σποτ, είχαμε… amber alert για τον σκύλο ονόματι «Thanassis», που πρωταγωνίστησε και στο προηγούμενο σποτ των ΑΝΕΛ.

Το βίντεο ξεκινά με μία σειρήνα και μία φωνή να ανακοινώνει την εξαφάνιση του κανίς. «Προσοχή. Χάθηκε το αγαπημένο μας σκυλάκι, ο Θανάσης. Ακούει μόνο γερμανικές εντολές και του αρέσουν οι κωλοτούμπες.

Τελευταία τον είδαμε να ζητιανεύει ψίχουλα έξω από την Ευρωβουλή», αναφέρεται στο μήνυμα, που καλεί όποιον βρει να τον… κρατήσει. «Στις Ευρωεκλογές μην ψηφίσετε κανέναν “Thanassis”.

Ανεξάρτητοι Έλληνες, πιστοί στην Ελλάδα», είναι η φράση με την οποία καταλήγει το προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ.

Ποτάμι: “Έι τι κοιτάς;”

Το Ποτάμι έκανε… επίσης την διαφορά, με το πρώτο του σποτ να έχει ραπ! “Δες το σοβάρα, πάρ’ το προσωπικά” είναι το κεντρικό μήνυμα, με τον νεαρό που πρωταγωνιστεί να εξηγεί… ραπάροντας, γιατί είναι σημαντικό να πάνε όλοι στις κάλπες και να μην αφήσουν οι νέοι κάποιους… άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Τα δύο επόμενα σποτ, κινούνται σε παρόμοιο μήκος κύματος, αυτή τη φορά με ένα ζευγάρι πλουσίων να απευθύνονται στους ψηφοφόρους υποτιμητικά, σχεδόν χλευαστικά και να τους καλούν να μην ψηφίσουν, με το μήνυμα να είναι σαφές: Ότι αν δεν ψηφίσεις, κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για σένα…

“Αλήθειες μόνο” με πρωταγωνιστή τον Σταύρο Θεοδωράκη

Ένα ακόμη σποτ για τις ευρωεκλογές από το Ποτάμι στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ήταν μάλιστα το πρώτο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο επικεφαλής του κόμματος.

Κεντρικό σύνθημα στο σποτ είναι το «Αλήθειες μόνο» με το Σταύρο Θεοδωράκη να επισημαίνει πως «Το 2015 τολμήσαμε και είπαμε, η χώρα κινδυνεύει να κατρακυλήσει στη δραχμή. Φέρτε τη συμφωνία να την υπογράψουμε».

Στη συνέχεια εμφανίζονται κάποιοι που εκφράζουν την αντίθεσή τους και στη συνέχεια παίρνει το λόγο εκ νέου ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας. «Για εμάς το συμφέρον της πατρίδας είναι πάνω απ’ το κομματικό συμφέρον και τις πολιτικές καριέρες» και καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το Ποτάμι.

“Τι λε ρε φλώρε;”

Δυο μέρες μετά, νέο σποτ από το Ποτάμι, ξανά με τον Σταύρο Θεοδωράκη να πρωταγωνιστεί. Στα θέματα που αναφέρονται είναι η Παιδεία, “με πρότυπα δημόσια σχολεία στις περιφέρειες, με μη κρατικά πανεπιστήμια, με τις κομματικές παρατάξεις έξω από τα αμφιθέατρα”, λέει.

Τι λε ρε φλώρε;” του απαντά μια γυναίκα (!) και ο άντρας δίπλα της συνεχίζει: “Κάτω ρε τα χέρια από την Παιδεία“!

Μετά από περισσότερα… γαλλικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης τους γυρίζει συμβολικά την πλάτη και συνεχίζει να μιλά για την ανάγκη ανοιχτής Παιδείας ειδικά για την Ελλάδα που προσπαθεί να βγει από την κρίση…

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις