Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019 – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 8% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία Marc για τον ANT1 Πώς διαμορφώνεται η επιρροή των κομμάτων 11 μέρες πριν τις ευρωεκλογές Σαρωτική η παράσταση νίκης Πώς επηρέασε το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 10 έως τις 14 Μαΐου -περιλαμβάνει δηλαδή και την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο- σε δείγμα 1292 νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα η δύναμη των κομμάτων -συμπεριλαμβανομένων των άκυρων- είναι η ακόλουθη:

ΝΔ: 29,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%

ΚΙΝΑΛ: 6,3%

Χρυσή Αυγή: 6%

ΚΚΕ: 5,1%

Ελληνική Λύση: 2,2%

Ένωση Κεντρώων: 2%

Λαϊκή Ενότητα: 1,3%

Μέρα25: 1,2%

Ποτάμι: 1,2%

ΑΝΕΛ: 1,1%

Οικολόγοι: 1%

Δημιουργία Ξανά: 1%

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων από 7,6% ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί την τρίτη θέση.

 

Η Marc προχώρησε στην δημοσκόπησή της και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων: Το πρώτο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Με το πρώτο σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%.

Τρίτο σενάριο -που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης- καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%.

Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι χαώδης, αφού ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Μεγάλη είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Στην ερώτηση πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο. 6 στους 10 απαντούν Όχι και τόσο ή Καθόλου σημαντικές, σε αντίθεση με το 36,9% που απαντά Πολύ ή Αρκετά σημαντικές.

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καταπέλτης ο Αλέκος Αλαβάνος για τον Αλέξη Τσίπρα: «Έπρεπε να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες»
«Ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο κατακρεούργησε την Ελλάδα - Λάθος η εκτίμησή μου όταν το πρότεινα για διάδοχο μου», τόνισε
Αλέκος Αλαβάνος
5
Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει ήδη ανοιχτό το «παράθυρο» διαλόγου με αγρότες και κτηνοτρόφους, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο των αγροτών, δυσκολεύει μία τέτοια εξέλιξη.
Μπλόκα Αγροτών 14