Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Νίκησε η αποχή, απώλειες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος της ελληνικής ακροδεξιάς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ρεκόρ αποχής, σημαντικές απώλειες για τη ΝΔ και ενίσχυση των κομμάτων της ακροδεξιάς αποτυπώνουν τα τελικά (ενσωμάτωση 100%) αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου στη χώρα μας.

Η πρωτιά της ΝΔ παραμένει αδιαμφισβήτητη μεν, αλλά με ρωγμές δε, όπως καταγράφεται από τα αποτελέσματα των Ευρεωεκλογών.

Η ΝΔ έπεσε στο 28,31% και στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «δεν πιάσαμε τον στόχο μας», καθώς παράλληλα χάθηκε μία «γαλάζια» έδρα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς καταλαμβάνει 7.

Ούτε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με το 14,92% ή το ΠΑΣΟΚ με το 12,79% καρπώθηκαν τις μεγάλες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 3 έδρες, καταλαμβάνοντας μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες.

Νικητής αυτών των Ευρωεκλογών ήταν η αποχή, καθώς έξι στους 10 ψηφοφόρους δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα.

Ενισχυμένα βγήκαν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, καθώς η Ελληνική Λύση (9,30% – 2 έδρες) διπλασίασε τα ποσοστά της, η Νίκη (4,37% – 1 έδρα) αύξησε τις δυνάμεις της και η Φωνή Λογικής (3,04%) κέρδισε την τελευταία έδρα για τη χώρα στη νέα Ευρωβουλή.

Το ΚΚΕ (9,25%) υποχώρησε στην πέμπτη θέση, πίσω από την Ελληνική Λύση.

Η Πλεύση Ελευθερίας (3,40% – 1 έδρα) εισέρχεται κι αυτή (σ.σ. το άλλο κόμμα είναι η Νίκη) για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή κ. Δρυμιώτη, η ΝΔ έχασε 800.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 700.000 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 70.000 ψήφους και η Ελληνική Λύση κερδίζει 137.000 ψήφους.

Τα αποτελέσματα στην Επικράτεια (ενσωμάτωση 100%):

Τα αποτελέσματα στις Εκλογικές Περιφέρειες:

Τα αποτελέσματα ανά δήμο:

Οι πρώτοι ευρωβουλευτές από κάθε κόμμα

Στη μάχη της σταυροδοσίας κυριάρχησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, πολύ μπροστά από τους συνυποψηφίους του με τη Νέα Δημοκρατία.

Από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε ο Κώστας Αρβανίτης, μπροστά από τον Νίκο Φαραντούρη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ τους περισσότερους σταυρούς έλαβαν ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γιάννης Μανιάτης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης: Η Βουλή θα επισκευάσει δύο κατοικίες στο Καστελλόριζο για εκπαιδευτικούς, αγροτικούς γιατρούς και νοσηλευτές
«Η έλλειψη διαθέσιμης στέγης αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμπόδια για τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και παιδείας στα ακριτικά μας νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου
Ο Νικήτας Κακλαμάνης
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν δεχόμαστε απειλές» - Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για το Καστελόριζο
Μόνιμο ετήσιο κίνητρο 5.000 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους που υπηρετούν στο Καστελόριζο αλλά και κίνητρο εγκατάστασης και παραμονής 5.000 ευρώ ανά νοικοκυριό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
143
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κεντρικό λογισμικό της «Ασπίδας του Αχιλλέα» θα είναι ελληνικό – Μεμψίμοιρες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
«Θα παρουσιάσουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να γίνει το νησί πιο ανθεκτικό, πιο λειτουργικό και πιο ζωντανό όλο τον χρόνο» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο 27