Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία: Διατηρείται το δικαίωμα κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία: Διατηρείται το δικαίωμα κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο

Την απόφαση να παραταθεί έως τις 12 Νοεμβρίου 2023 η ικανότητά της να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ακόμη ένα «μήνυμα» στην Τουρκία.

Η νέα απόφαση της Κομισιόν για την Τουρκία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έρχεται μόλις λίγες ώρες αφού η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες που θα ξεκινήσουν άμεσα ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Μετά την αναθεώρηση του πλαισίου για περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο των υπουργών, ανακοίνωσε την παράταση του καθεστώτος για ένα χρόνο.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί την ικανότητά της να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Επί του παρόντος, δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις