Πολιτική

Ευρωβουλευτές ΝΔ για Αγιά Σοφιά: Να σταματήσει άμεσα η κοινοτική χρηματοδότηση στην Τουρκία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα παρέμβαση από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατά της Τουρκίας, αυτή τη φορά για την πρόκληση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ζητούν να σταματήσει, άμεσα, η χρηματοδότηση προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι “γαλάζιοι” ευρωβουλευτές αναφερόμενοι στις κινήσεις της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη υπογραμμίζουν, ότι:

“Η Άγκυρα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της δεδομένου ότι συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών”.

Click4more: Ευρωβουλευτές ΝΔ σε Μπορέλ: “Συμφωνείς ότι μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας;”

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ:

“Άμεση διακοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Αγιά Σοφιά και η Μονή της Χώρας έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO και έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών, μετατρέπει την Αγιά Σοφιά και τη Μονής της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη. Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ούτε σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει η ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα από το πρόγραμμα “ Σχέδιο επιχορηγήσεων για κοινή πολιτιστική κληρονομιά: Διατήρηση και διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ”; (Footnote 1)

2. Ποιες άλλες συγκεκριμένες επιπτώσεις θα έχουν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της Τουρκίας σε ότι αφορά στα θέματα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς;”

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το άδειο δωμάτιο
«Όπως στην Τέμπη, έτσι και παντού, η απαίτηση για απόδοση πραγματικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών είναι μη διαπραγματευτική», το μήνυμα της προέδρου της Ελπίδας για τη Δημοκρατία
Μαρία Καρυστιανού
Στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Διέξοδος και ελπίδα για τον προοδευτικό κόσμο»
Η πρώην υπουργός συνδέει την απόφασή της με τη συνέπεια στις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές που, όπως επισημαίνει, έχει υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της πολιτικής της διαδρομής
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου 11
Μετωπική Γεωργιάδη με Ανδρουλάκη: «Η μικρόψυχη αντιπολίτευση δεν θα σας κάνει πρωθυπουργό» – «Θα τα ακούτε, θέλετε ή όχι»
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για το ΕΣΥ, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την απαγόρευση των social media στους ανηλίκους - Οι αιχμές για τον Κασιδιάρη και η αναφορά στη δημοσκόπηση
Ανδρουλάκης και Γεωργιάδης
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη και Πολάκη: «Κατσαπλιάς» και «αγράμματος» – «Δεν συγκρίνονται τα πτυχία μας»
Σε υψηλούς τόνους η σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας σε ιδιωτική κλινική και τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για πλασμαφαίρεση
Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης