Πολιτική

Ευρωβουλευτές ΝΔ για Αγιά Σοφιά: Να σταματήσει άμεσα η κοινοτική χρηματοδότηση στην Τουρκία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα παρέμβαση από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατά της Τουρκίας, αυτή τη φορά για την πρόκληση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ζητούν να σταματήσει, άμεσα, η χρηματοδότηση προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι “γαλάζιοι” ευρωβουλευτές αναφερόμενοι στις κινήσεις της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη υπογραμμίζουν, ότι:

“Η Άγκυρα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της δεδομένου ότι συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών”.

Click4more: Ευρωβουλευτές ΝΔ σε Μπορέλ: “Συμφωνείς ότι μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας;”

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ:

“Άμεση διακοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Αγιά Σοφιά και η Μονή της Χώρας έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO και έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών, μετατρέπει την Αγιά Σοφιά και τη Μονής της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη. Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ούτε σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει η ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα από το πρόγραμμα “ Σχέδιο επιχορηγήσεων για κοινή πολιτιστική κληρονομιά: Διατήρηση και διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ”; (Footnote 1)

2. Ποιες άλλες συγκεκριμένες επιπτώσεις θα έχουν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της Τουρκίας σε ότι αφορά στα θέματα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς;”

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Prorata: Στο 9,5% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΕΛΑΣ – 2 στους 3 λένε πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση
Στη δημοσκόπηση για την «ΕΦΣΥΝ», η ΝΔ λαμβάνει 25%, στο 15,5% το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ακολουθούν στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ και η Ελπίδα για τη Δημοκρατία της Μαρίας Καρυστιανού με 8,5%
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ 65
Μεγάλη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη για τη διεύρυνση – Νέες προτάσεις και πίεση για την υπόθεση Ντόκου
Δεν πρόκειται να ανακοινωθούν απόψε στη Θεσσαλονίκη …ηχηρά ονόματα αφού τις συνεννοήσεις σε αυτό το επίπεδο τις έχει αναλάβει προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Σκανδαλίδης
Η «επταετία» Μητσοτάκη σε πρώτο πλάνο για την ΕΛ.Α.Σ: Στο επίκεντρο ακρίβεια, χρέος και στεγαστική κρίση  
Το επιτελείο Τσίπρα παρουσιάζει στοιχεία για οικονομία, ακρίβεια, σκάνδαλα και κοινωνική πολιτική, επιχειρώντας συνολική αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος
Ο Αλέξης Τσίπρας 5
Μαρινάκης κατά Σαμαρά: «Αντί να κάνει βίντεο για το διχαστικό δημοψήφισμα του 2015, επέλεξε να κάνει εναντίον της παράταξης»
Η αντιπολίτευση έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Ντόκου χωρίς να εξετάσει όλα τα δεδομένα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης 24
Μαρία Καρυστιανού: «Τα εθνικά μας βρίσκονται στην πιο καίρια στιγμή – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χάσει ούτε μέτρο από την εδαφική της κατάσταση»
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μίλησε στην εκδήλωση για τα εθνικά ζητήματα, τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στην περιοχή
Μαρία Καρυστιανού 18