Πολιτική

Ευρωβουλευτές ΝΔ για Αγιά Σοφιά: Να σταματήσει άμεσα η κοινοτική χρηματοδότηση στην Τουρκία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα παρέμβαση από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατά της Τουρκίας, αυτή τη φορά για την πρόκληση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ζητούν να σταματήσει, άμεσα, η χρηματοδότηση προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι “γαλάζιοι” ευρωβουλευτές αναφερόμενοι στις κινήσεις της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη υπογραμμίζουν, ότι:

“Η Άγκυρα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της δεδομένου ότι συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών”.

Click4more: Ευρωβουλευτές ΝΔ σε Μπορέλ: “Συμφωνείς ότι μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας;”

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ:

“Άμεση διακοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Αγιά Σοφιά και η Μονή της Χώρας έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO και έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών, μετατρέπει την Αγιά Σοφιά και τη Μονής της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη. Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ούτε σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει η ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα από το πρόγραμμα “ Σχέδιο επιχορηγήσεων για κοινή πολιτιστική κληρονομιά: Διατήρηση και διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ”; (Footnote 1)

2. Ποιες άλλες συγκεκριμένες επιπτώσεις θα έχουν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της Τουρκίας σε ότι αφορά στα θέματα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς;”

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο δημοφιλή
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συντάξεις χηρείας: Σφοδρή επίθεση της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση: «Μόλις 8.552 οι ωφελούμενοι»
Στο επίκεντρο της κριτικής οι συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016, τα αναδρομικά, οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι επικουρικές - Τι αναφέρει ο Τομέας Εργασίας της ΕΛΑΣ για τη νέα ρύθμιση
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 25
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανασυγκρότηση στην πολιτική αντεπίθεση – ΔΕΘ, ψηφοδέλτια, συνεργασίες στην πρώτη γραμμή
Η νέα ηγεσία επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι, παρά τις αποχωρήσεις και την εσωκομματική αναταραχή, το κόμμα διατηρεί οργανωτικές δομές, κοινωνικές αναφορές και προγραμματικό απόθεμα
Νέοι τομεάρχες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Μαρινάκης από τη Θεσσαλονίκη: Η διασύνδεση με την Κύπρο θα προχωρήσει – Τι είπε για τεκμήρια και τα μέτρα της ΔΕΘ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια των νέων σταθμών αλλά και σε όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου στην Θεσσαλονίκη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
92