Πολιτική

«Ευχαριστώ» Tριντό σε Μητσοτάκη για την υποστήριξη της Ελλάδας στους Καναδούς που φεύγουν από το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ευχαρίστησε την Πέμπτη (16.11.2023) τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στους Καναδούς που φεύγουν από το Ισραήλ. 

Σε ανάρτησή του, ο Τζάστιν Τριντό αναφέρει: «Σήμερα ευχαρίστησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στους Καναδούς που φεύγουν από το Ισραήλ και συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή. Μιλήσαμε επίσης για τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους Καναδούς και τον ελληνικό λαό». 

Η σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης του Καναδά: 

Με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη συνομίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι πρωθυπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση της οικονομίας. Τόνισαν τους στενούς δεσμούς μεταξύ Καναδά και Ελλάδας και προσβλέπουν σε ευκαιρίες για συνέχιση της ενίσχυσης των σχέσεων, μεταξύ άλλων μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός Τριντό ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη της υποβοηθούμενης αναχώρησης των Καναδών στην περιοχή, διευκολύνοντας το ταξίδι τους μέσω της Αθήνας.

Ο Πρωθυπουργός Τριντό και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης καταδίκασαν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τη θλίψη τους για την ανησυχητική απώλεια αμάχων και εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Τόνισαν την ανάγκη προστασίας των αμάχων και τη σημασία της εξασφάλισης ανεμπόδιστης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές για τους πολίτες. Συζήτησαν τρόπους διευκόλυνσης της παράδοσης αυτής της βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Οι πρωθυπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας με εταίρους στη Μέση Ανατολή για ένα μέλλον όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τη σημασία της τήρησης και του σεβασμού του κράτους δικαίου καθώς και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός Τριντό και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης συμφώνησαν να παραμείνουν σε τακτική επαφή και να συνεχίσουν να συνεργάζονται για κοινές προτεραιότητες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και έθεσε την ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Μητσοτάκης και Μαχμούντ Αμπάς
Πλεύρης: Συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση – Κεντρικά θέματα η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων στην Ευρώπη
Υπογράμμισε ότι η προστασία της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των κρατών-μελών
Θάνος Πλεύρης