Κυριακή, 21 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Financial Times: 8ος καλύτερος υπουργός της Ευρώπης ο Παπακωνσταντίνου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι Financial Times βαθμολόγησαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέταξαν τον Έλληνα υπουργό στην 8η θέση.

Η λίστα με τους καλύτερους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης καταρτίστηκε με βάση τρία κριτήρια: την πολιτική ικανότητα, την οικονομική επίδοση και την αξιοπιστία στις αγορές. Μεταξύ των 19 υπουργών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέλαβε την 8η θέση. Πρώτος ανακηρύχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έκπληξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακηρύχθηκε – από επτά κορυφαίους οικονομολόγους, οι οποίοι αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή – πρώτος όσον αφορά την πολιτική ικανότητα. Ο κ. Μάρκο Ανουντσιάτα της ιταλικής τράπεζας UniCredit περιέγραψε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ως “αξιοσημείωτα αποτελεσματικό στη διερεύνηση επικίνδυνων ευρωπαϊκών πολιτικών, στη διασφάλιση της εγχώριας αποδοχής των πρωτοφανών μέτρων λιτότητας και στην αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της επενδυτικής εμπιστοσύνης – σχεδόν αδύνατο έργο”.

Ο Έρικ Νίλσεν της τράπεζας Goldman Sachs προσέθεσε για τον κ. Παπακωνσταντίνου: “Του αναγνωρίζω ότι επεξεργάσθηκε όλες τις σύνθετες λεπτομέρειες και σχεδίασε αυτό που ήταν ρεαλιστικά η καλύτερη δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της χώρας του με μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει το 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να είναι ο νικητής στην κατάταξη της επόμενης χρονιάς.

Η κατάταξη του κ. Παπακωνσταντίνου στην όγδοη θέση της συνολικής αξιολόγησης επηρεάσθηκε από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την αναξιοπιστία της χώρας στις αγορές. Ο Έλληνας Υπουργός κατατάχτηκε στην 17η θέση όσον αφορά την οικονομία και στην 19η θέση όσον αφορά την αξιοπιστία στις αγορές. Η βαθμολογία στην οικονομία έγινε με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ, το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη σχεδιαζόμενη μείωση του ελλείμματος το 2012, τη μεταβολή στην απασχόληση από το 2007 έως το 2012 και την απόκλιση από την ισορροπία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Η βαθμολογία σχετικά με την αξιοπιστία έγινε με βάση την απόδοση των 10ετών ομολόγων καθώς και τη μεταβολή της.

Η κατάταξη των 19 υπουργών Οικονομικών

1. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία
2. Γιάτσεκ Ροστόφσκι, Πολωνία
3. Κριστίν Λαγκάρντ, Γαλλία
4. Άντερς Μποργκ, Σουηδία
5. Γιούρκι Κατάινεν, Φινλανδία
6. Τζορτζ Όσμπορν, Βρετανία
7. Ντιντιέ Ρέιντερς, Βέλγιο
8. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ελλάδα
9. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Λουξεμβούργο
10. Ιβάν Μίκλος, Σλοβακία
11. Γιαν Κες ντε Γιάνγκερ, Ολλανδία
12. Μίροσλαβ Κάλουσεκ, Τσεχία
13. Γιόζεφ Πρελ, Αυστρία
14. Τζούλιο Τρεμόντι, Ιταλία
15. Κλάους Χορτ Φρέντρικσεν, Δανία
16. Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, Πορτογαλία
17. Έλενα Σαλγάδο, Ισπανία
18. Γκιόργκι Ματολέσι, Ουγγαρία
19. Μπράιαν Λένιχαν, Ιρλανδία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε