Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής – Αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυστηρή κριτική άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, στη κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθέως πολιτικές ευθύνες προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις αδυναμίες που εμφάνισε ο κρατικός μηχανισμός.

«Απέτυχε και κατέρρευσε το δήθεν επιτελικό κράτος σας. Αποτύχατε στην ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι υπεύθυνη στάση το «σώζετε ανθρώπους και αδιαφορείτε για την καταστροφή καλλιεργειών, περιουσιών και δασικών εκτάσεων», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε για προσχηματική συγγνώμη που «δεν πείθει. Να απομακρύνεται τους αρμόδιους υπουργούς», όπως είπε. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία».

Η Φώφη Γεννηματά επικαλούμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά το Μάτι, με την οποία ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει και να καταλογίσει εμπράκτως πολιτικές ευθύνες, τόνισε προς τον Πρωθυπουργό: «Συμφωνώ μαζί σας. Εσείς τώρα συμφωνείτε; Γιατί δεν βλέπω πράξεις», κατηγορώντας με τον τρόπο αυτό τον κ. Μητσοτάκη πώς επιδεικνύει αδιαφορία βάζοντας τον πήχη της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη αδιαφορία καταλόγισε και στον Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Για την ΝΔ πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 έφταιγε « ο στρατηγός άνεμος» και κάνανε εκλογές μοιράζοντας αφειδώς χρήματα με αδιαφάνεια. Τώρα θυμηθήκατε την κλιματική κρίση», σημείωσε σ΄ άλλο σημείο και δεσμεύτηκε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αποδεχθεί κανένα μέτρο και πολιτικές αντίστοιχες του 2007 χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια. Επεσήμανε την παντελή έλλειψη συντονισμού και μίλησε για πίνγκ-πόνγκ για την ανάληψη των ευθυνών. « Η κλιματική κρίση , κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Απέτυχε το συγκεντρωτικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας που ποτέ δεν λειτούργησε αποκεντρωμένα. Όλα τα συγκεντρώσατε στον αρμόδιο υφυπουργό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Για την επόμενη μέρα σχετικά με την ανασύνταξη των καμένων περιοχών καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης τους, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε συνεννόηση με διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή κι όχι απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης: Από την 1η Σεπτέμβρη η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων – «Τί αμορφωσιά έχουν κάποιοι»
«Αντί να πουν μπράβο αρχίζουν από κάτω και υβρίζουν με θεωρίες συνωμοσίας για τις Ασφαλιστικές, τα προσωπικά δεδομένα», γράφει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 20
Ο 20λογος του Αλέξη Τσίπρα: Η στρατηγική της ανατροπής, το οικονομικό πρόγραμμα και η υπόσχεση για ένα «σοκ εντιμότητας»
Ο πρώην πρωθυπουργός φιλοδοξεί ο «20λογος» του να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόγραμμα διακυβέρνησης και ως συμβόλαιο πολιτικής αξιοπιστίας και να ενώσει την κοινωνική ατζέντα με τη θεσμική υπόσχεση
Αλέξης Τσίπρας 27
Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνταγματικό το πλαίσιο, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος» λέει το υπουργείο Παιδείας μετά την ακύρωση τριών αδειών από το ΣτΕ
Σε ζητήματα της διοικητικής διαδικασίας και όχι στον νόμο αποδίδει το υπουργείο τις πλημμέλειες που εντόπισε το δικαστήριο
Πανεπιστήμιο 36
Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Βαρθολομαίο να στεφανώσει Κωνσταντίνο και Σάκκαρη τον Σεπτέμβριο του 2027: «Ίσως, αν έχω υγεία, θα δούμε»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκάλυψε την πρόσκληση του πρωθυπουργού για τον γάμο, ο οποίος προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του προσεχούς έτους
Κυριάκος Μητσοτάκης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
179
Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τη Δούρου, τον Πολάκη και τον Παππά: «Επιστρέφουμε, προχωράμε»
Με πρωταγωνιστές τη Ρένα Δούρου, τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, η Κουμουνδούρου εγκαινιάζει νέα επικοινωνιακή καμπάνια, επιχειρώντας να αντιστρέψει την εικόνα αποσυσπείρωσης
Έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
81