Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Φώφη Γεννηματά: Με επίθετο βαρύ σαν ιστορία χάραξε τη δική της διαδρομή στην πολιτική ζωή της χώρας

Φώφη Γεννηματά: Με επίθετο βαρύ σαν ιστορία χάραξε τη δική της διαδρομή στην πολιτική ζωή της χώρας

Η Φώφη Γεννηματά που έφυγε σήμερα 25/10 από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνοκουβαλούσε ένα όνομα βαρύ, αυτό του αείμνηστου πατέρα της Γιώργου Γεννηματά.

Ο Γιώργος Γεννηματά άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον χώρο της κεντροαριστεράς πρωταγωνιστώντας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πορείας του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και το ίδιο έπραξε και η κόρη του, Φώφη Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά δε φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούσαν, ίσως μερικές φορές και ακόμα περισσότερες. Άλλωστε δίπλα στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ήξερε πως η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει την Τετάρτη στο Πρώτο Νεκροταφείο ενώ πρώτα η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η οικογένεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Η πολιτική της καριέρα

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους στην Αθηνά το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Αθηνών όπου οργανώθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη της εμφάνιση στην πολιτική σκηνή ήταν στις εκλογές του 2000.

Εκλέγεται πανηγυρικά στη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνων. Είναι Μόλις 36 ετών.

Δυο χρόνια μετά έχει μπροστά της άλλη μια μεγάλη πρόκληση. Η Φώφη Γεννηματά διεκδικεί την Υπερνομαρχιά Αθηνών – Πειραιώς. Κάποιοι θεωρούν ότι δε θα τα καταφέρει. Για άλλη μια φορά τους διαψεύδει και εκλέγεται πρώτη με μεγάλη διαφορά.

Τον Οκτώβριο του 2009, αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Στις 26 Μαρτίου 2012, ύστερα από απόφαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος. Στις 15 Ιουνίου του 2015, εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς γεννιέται η «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Click4more: Φώφη Γεννηματά: Η μάχη που γνώριζε ότι θα χάσει στον Ευαγγελισμό – Η πορεία μιας γυναίκας που έφτασε ψηλά

Τον Ιούλιο του 2017, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλαδα.

Το ΚΙΝΑΛ είναι γεγονός. Στο συνέδριο που ακολουθεί, η Φώφη Γεννηματά επικρατεί ξανά στην κούρσα για την προεδρία.

Στις 12 Οκτωβρίου όλοι «παγώνουν» όταν η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει πως δε θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καθώς πρέπει να δώσει άλλη μια μάχη με τον καρκίνο.

Για 13 ημέρες πάλευε. Τον είχε κερδίσει το 2008. Κανεις δεν αμφέβαλε στιγμή ότι θα πολεμούσε με όλες τις δυνάμεις. Και αυτό έκανε. Μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μαύρα πανιά στη Χαριλάου Τρικούπη

Ένα μαύρο πανί σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά σκεπάζει την πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη ενώ μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία που βρίσκεται στο κτίριο.

Στο εσωτερικό του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η φωτογραφία της εκλιπούσας προέδρου του κόμματος και δίπλα λουλούδια στην μνήμη της.

Μεσίστεια κυματίζει η ελληνική σημαία και στη Βουλή σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.Γεμάτο λουλούδια και ανθοδέσμες είναι και το γραφείο της στη Βουλή.

Το σκληρό «χτύπημα» του καρκίνου στην οικογένεια Γεννηματά

Πριν καλά καλά «πατήσει» τα 20 της χρόνια, η μητέρα της Κάκια Γεννηματά διαγιγνώσκεται με καρκίνο στο στήθος με τον οποίο δίνει μάχη για δέκα χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα γίνεται γνωστό ότι και ο Γιώργος Γεννηματάς νοσεί, ενώ και οι δύο «φεύγουν» από τη ζωή με διαφορά 7 μηνών.

Είναι λίγο μετά την απώλεια του Γιώργου Γεννηματά στις Θαλάμες Δυτικής Μάνης, τόπο καταγωγής του αείμνηστου πολιτικού, όταν η κόρη του Φώφη μαζί με τον τότε σύζυγό της και την κόρη τους παρευρίσκεται στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατέρα της. Συγκινημένη, κοιτάει τον ουρανό και τον αποχαιρετά.

Σήμερα, στα 56 της χρόνια, έφυγε και εκείνη για τη γειτονιά των αγγέλων, γεμίζοντας θλίψη τους δικούς της ανθρώπους, τον σύζυγό της Ανδρέα και τα τρία της παιδιά, την 24χρονη Αιμιλία, τον 17χρονο Γιώργο και την 15χρονη Κατερίνα.

Η τραγική απώλεια των γονιών της

27 χρόνια πέρασαν από την στιγμή που ο Γιώργος και η Κάκια Γεννηματά νικήθηκαν από τον καρκίνο. Η Φώφη ήταν μόλις 30 ετών όταν τους έχασε και έπρεπε να διαχειριστεί με την αδελφή της μία διπλή και επώδυνη απώλεια  και μάλιστα με διαφορά λίγων μηνών.

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, εκείνη όμως ποτέ δεν τους ξέχασε ούτε στιγμή.

Συχνά πυκνά σε αναρτήσεις στο Facebook αναφερόταν στους γονείς της και ειδικά στη μητέρας της η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 1984 και επί μία δεκαετία έδωσε μία τιτάνια μάχη για τη ζωή της.

Στα 56 της χρόνια, έφυγε και εκείνη. Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού, με τον οποίο διαγνώστηκε το 2008.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι η μικρή σου να μη σε θυμάται καν πως είσαι, να μη θυμάται τη μορφή σου, τη φωνή σου, το χάδι σου. Τουλάχιστον εμείς είμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν τους χάσαμε», είχε δηλώσει.

Μια στοργική μητέρα

Προτεραιότητα στη ζωή της Φώφης Γεννηματά ήταν πάντα τα τρία παιδιά της. Αυτά ήταν και η πρώτη της σκέψη όταν διαγνώστηκε με τον καρκίνο.

«Τρόμος με έπιανε στη λογική ότι μπορεί τα παιδιά μου που με τόσο κόπο τόση προσπάθεια απέκτησα στη ζωή μου θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους».

Τον πρώτο της γάμο τον έκανε σε ηλικία 22 ετών με τον Αλέξανδρο Ντέκα με τον οποίο απέκτησε την Αιμιλία. Και αυτό παρά τις αντίθετες διαγνώσεις των γιατρών που της είχαν πει ότι δε θα αποκτήσει παιδιά.

Το δεύτερο γάμο της τον έκανε με τον οδοντίατρο, Ανδρέα Τσούνη, το 2003 και μαζί του απέκτησε άλλα δύο παιδιά.

Μεγάλο δέσιμο ωστόσο είχε και με την αδελφή της Μαίρη, η οποία επίσης έδωσε μάχη με τον καρκίνο.Ιδιαίτερη αδυναμία όμως η Φώφη Γεννηματά είχε και στην σκυλίτσα της, τη Μαλού.

Η Φώφη Γεννηματά, έφυγε, αφού προηγουμένως είχε δώσει μήνυμα γενναιότητας, θάρρους και αποφασιστικότητας, αναμετρώμενη πρόσωπο με πρόσωπο με τον καρκίνο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις