Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Φοιτητικές εκλογές: Όλα έτοιμα για την… “μεγάλη μάχη”

Φοιτητικές εκλογές: Όλα έτοιμα για την… “μεγάλη μάχη”

Από τις ‪7 το πρωί‬ μέχρι τις ‪7 το απόγευμα‬ θα διεξαχθούν αύριο οι φετινές φοιτητικές εκλογές (10.04.2019) οι οποίες όπως πάντα διεξάγονται Τετάρτη.

Οι φοιτητικές εκλογές ωστόσο και φέτος δεν αναμένονται να γίνουν σε… απόλυτη ηρεμία, αφού ήδη υπάρχουν καταγγελίες από την Πανσπουδαστική (που στηρίζεται από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), πως ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε μια σειρά σχολές προσπαθούν να νοθεύσουν την διαδικασία.

«Στον αέρα» είναι οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τις παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για τις διπλές κάλπες, καθώς υπάρχει πρόταση οι εκλογές να γίνουν… εκτός σχολής.

Αναλυτικά οι καταγγελίες της Πανσπουδαστικής

“Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας από κοινού ΔΑΠ – ΠΑΣΠ κάνουν ενέργειες για να τινάξουν τις εκλογές του φοιτητικού συλλόγου στον αέρα «ανακοινώνοντας» ότι θα διεξαχθούν εκτός σχολής. Και αυτά κόντρα στη θέληση εκατοντάδων φοιτητών που υπέγραψαν κείμενο διεκδίκησης για πραγματικές εκλογές του συλλόγου μακριά από νοθείες και εκφυλισμό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των ΔΑΠ – ΠΑΣΠ. Ενώ ερωτηματικά γεννά η στάση των ΕΑΑΚ που συμφώνησαν με τη ΔΑΠ να διεξαχθούν εκλογές σε κτίριο του ΟΠΑ όπου υπάρχουν security και κάμερες, χωρίς απαίτηση να απομακρυνθούν αυτά για να διεξαχθούν οι εκλογές.

Στο Πάντειο, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ψήφισαν από κοινού εκλογικό κανονισμό που ορίζει πως το σύνολο των δικών τους εκπροσώπων στην εφορευτική επιτροπή θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία! Προφανώς για να κόβουν και να ράβουν όπως θέλουν την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και οι δύο επιμένουν οι κάλπες μετά την ψηφοφορία, αντί να σφραγιστούν και να ξεκινήσει η καταμέτρηση παρουσία εφορευτικής επιτροπής στο χώρο που διεξάχθηκαν οι εκλογές, να μεταφερθούν (από τη μία άκρη της Αθήνας στην άλλη) όλες μαζί σε άλλο χώρο και να πραγματοποιηθεί «ενιαία» καταμέτρηση διαφορετικών τμημάτων.

Η ΔΑΠ στις σχολές Οικονομικού, Πολιτικού και Νομικής του ΕΚΠΑ βρίσκοντας διάφορες «αφορμές» προσπαθεί και φέτος να τινάξει τις εκλογές των συλλόγων στον αέρα, απέχοντας και καλώντας σε «εκλογές-φιέστα» στο Ζάππειο. Την ώρα μάλιστα που υπάρχουν αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων για διεξαγωγή εκλογών στο κτίριο της σχολής τους και έχουν ήδη οριστεί εφορευτικές επιτροπές, ενώ κατατίθενται κανονικά οι υποψηφιότητες.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η ΔΑΠ εδώ και μια εβδομάδα κάνει προσπάθειες για εκλογές νοθείας. Μια εβδομάδα πριν (!) τύπωσαν ψηφοδέλτια χωρίς να τα ελέγξει κανείς, έχουν συγκροτήσει κεντρική εφορευτική επιτροπή μόνο με τα μέλη της και απέχει από αυτή που έχει οριστεί από το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων”

Η Πανσπουδαστική κάνει επίσης λόγο για ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών και διεκδίκηση πτυχίων που θα είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, κάνει λόγο σε ανακοίνωση-κάλεσμα προς τους φοιτητές 

Πάντως σε πολλές σχολές οι τυπικές διαδικασίες για την προετοιμασία των εκλογών έχουν ολοκληρωθεί και όλα είναι έτοιμα.

ΔΑΠ: Οι φοιτητές έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τις μεγάλες αλλαγές

«Όπως στο παρελθόν οι φοιτητές έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, έτσι και φέτος, η νίκη κατά της οπισθοδρόμησης θα έρθει από τους φοιτητές» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μένιος Κορομηλάς, γραμματέας της ΔΑΠ πανεπιστημίων.

ΠΑΣΠ: Η διαδικασία απαξιώνεται με τις διαφορετικές κάλπες

Ωστόσο, το διακύβευμα φαίνεται να είναι η ίδια η συμμετοχή των φοιτητών. «Με το να υπάρχουν τα τελευταία χρόνια διαφορετικές κάλπες σε κάποιες σχολές, η διαδικασία απαξιώνεται γενικά και οι φοιτητές αποξενώνονται, όχι μόνο από τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, αλλά και από τις πολιτικές διαδικασίες», τόνισε ο πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ Πολιτικού της Νομικής, Γιάννης Παπαρίζος. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το διαχρονικό διακύβευμα των εκλογών είναι η ενίσχυση, η υπεράσπιση και η προάσπιση της Δημοκρατίας.

ΕΑΑΚ: Να πολεμήσουμε τον μεγάλο αντίπαλο της αποχής

«Πρέπει να πολεμήσουμε τον μεγάλο αντίπαλο της αποχής» υπογράμμισε από τη μεριά της η Χρυσάνθη, φοιτήτρια της Νομικής και μέλος των ΕΑΑΚ, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί στις κάλπες «καθαρό αντικυβερνητικό στίγμα», ενάντια στις πολιτικές που «τσακίζουν τη νεολαία και κάθε εργασιακή προοπτική» και ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που προωθείται.

BLOCO: Ύψιστη πολιτική διαδικασία

«Ύψιστη πολιτική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων» χαρακτηρίζει το bloco τις φοιτητικές εκλογές και τονίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας οι φοιτητικές εκλογές να πολιτικοποιηθούν, να γίνουν ξανά κτήμα των φοιτητικών συλλόγων και οι φοιτητές να αντιληφθούν ότι η ψήφος τους επηρεάζει τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό των συλλόγων και των τμημάτων, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή». Για αυτόν τον λόγο, ζητούν την ανασυγκρότηση και επαναλειτουργία του τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών (ΕΦΕΕ).

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις