Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

«Φωνάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

«Φωνάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Την έντονη αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς, όπως επισημαίνουν, από την πρώτη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθούν οριζόντια όλοι οι κλάδοι της οικονομίας ενώ παράλληλα πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, βλέπουμε από την κυβέρνηση μια αποσπασματική αντιμετώπιση με διαδοχικές αλλαγές στο σχεδιασμό, και εκ των υστέρων ένταξη ΚΑΔ στην ενίσχυση των 800 ευρώ» την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ανεπαρκή, καθώς είναι χαμηλότερη του κατώτατου μισθού», υπενθυμίζοντας ότι «στη Γαλλία καλύπτει το μισθολογικό κόστος στο 100%, στη Μεγάλη Βρετανία κατά 80% και σε Ιταλία και Ισπανία κατά 75%».

Click4more Τσίπρας: Να παραταθεί η προστασία πρώτης κατοικίας και μετά τον Απρίλιο

Επανέλαβε ακόμα ότι «για να στηριχθούν όσοι αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ζεστό χρήμα στην οικονομία», επισημαίνοντας πως «χρειάστηκαν διαδοχικές ανακοινώσεις και παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη ρύθμιση για το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ στους επιστήμονες» το οποίο «θα δινόταν ουσιαστικά στα κέντρα κατάρτισης».

Παράγοντες της Κουμουνδούρου εξηγούσαν ότι «έχουμε κοστολογήσει τις προτάσεις μας στα 970 εκ. ευρώ το μήνα. Η διαφορά είναι δημοσιονομικά διαχειρίσιμη συγκριτικά με τα ανεπαρκή μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση» .

«Ειδικά η ελληνική οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό, την ιδιωτική κατανάλωση και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να θωρακιστεί τώρα. Η τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεων και η παραπομπή σε εγγυοδοτικά εργαλεία δεν αρκεί σε μια μικρομεσαία επιχείρηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με το λουκέτο λόγω μηδενικού τζίρου» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

«Οι χειρότεροι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ»

Την ίδια ώρα η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στην  Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προς εκτέλεση μέτρων για τους εργαζόμενους τόνισε ότι «επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του  ΣΥΡΙΖΑ».

Σε δήλωση της ανέφερε ότι: «Η απόφαση δεν προβλέπει καμία δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας (ούτε καν του αριθμού αυτών) με το ίδιο προσωπικό, τις ίδιες συμβάσεις, τους ίδιους μισθούς στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, μόλις λήξει το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Click4more Νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας: Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Η απόφαση προβλέπει ότι σε μια επιχείρηση μπορούν να επιβληθούν ταυτόχρονα και τα δύο απαράδεκτα μέτρα της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας με μισό μισθό σε οποιαδήποτε αναλογία. Έτσι σε μια επιχείρηση μπορεί ένα ποσοστό του προσωπικού να τεθεί σε αναστολή και ένα άλλο σε εκ περιτροπής με μείωση μισθού στο 50%.

Η απόφαση προβλέπει ότι ένας εργαζόμενος σε δύο θέσεις εργασίας δεν θα λάβει κανένα επίδομα αν η μία από τις επιχειρήσεις που εργάζεται τον θέσει σε αναστολή αλλά η άλλη εξακολουθεί να λειτουργεί.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την κατακραυγή για τα μέτρα που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, η απόφαση προχωρά σε μερική αναδίπλωση μόνο ως προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται και εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής, όχι σε αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή, και μόνο για 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ το απαράδεκτο μέτρο της γενικευμένης εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας ανεξαρτήτως προϋποθέσεων με μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 50%. Μάλιστα τούτο μπορεί να εφαρμοστεί και σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης οδηγώντας τους σε μηνιαίο μισθό της τάξης των 200 ευρώ ή και λιγότερα».

Στην Κουμουνδούρου λένε ότι με την απόφαση αυτή παραμένουν έγκυρες οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν πριν τις 18 Μαρτίου και παραμένει σε ισχύ ο αποκλεισμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων ακόμη και από το ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ και η προσβλητική παραπομπή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις