Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα self test και τη… Siemens

ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα των δωρεάν τεστ που εξήγγειλε η κυβέρνηση αναδεικνύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα για την λειτουργικότητα τους, την αποτελεσματικότητα αλλά και την αξιοποίηση τους. Παράλληλα επισημαίνουν το γεγονός ότι η εταιρία Siemens που τα παράγει είναι η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει πάρει έγκριση.

«Συμπωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκρισή τους στη Γερμανία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για προμήθεια 10 εκατ. τεστ», επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί για:

  • Τις εκκλήσεις των ειδικών και της αντιπολίτευσης για το αυτονόητο εδώ και έναν χρόνο: συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας ).
  • Τη σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία τους σε σχέση με τα μοριακά τεστ.
  • Το γεγονός ότι «θα δηλώνονται σε πλατφόρμα προαιρετικά», άρα δεν θα συνδράμουν ουσιαστικά στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  • Το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιος βγει θετικός με το «δωρεάν» self test, μετά οφείλει να πληρώσει κανονικότατα μοριακό test για επιβεβαίωση, άρα μηδενικό όφελος για τον πολίτη.
  • Την οδηγία του ECDC που τονίζει πως τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ.
  • Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για το πώς θα γίνεται η διανομή τόσο μεγάλου όγκου τεστ και την πλήρη άγνοια των φαρμακοποιών».

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στην πορεία  τα πανδημίας τόνισε ότι «μόλις στις 4 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε ξανά για την τελική ευθεία στη μάχη με την πανδημία», και «σε 10 ημέρες η Αττική βρέθηκε χωρίς κρεβάτι ΜΕΘ. Είτε ο κ. Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψέματα ή είναι εκτός τόπου και χρόνου -σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό», δήλωσε, απευθύνοντας ευθείες βολές στην κυβέρνηση ότι «στηρίζει την κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα στα επίσημα στοιχεία βάσει των οποίων «μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας κατά την επίσημη απογραφή εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας 1680 λιγότεροι εργαζόμενοι, ενώ το 2021 η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει κατά 600 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, περιμένει να περάσει η μπόρα της πανδημίας, για να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης», σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της επίταξης του Λητώ «που έδωσαν εντολή για μεταφορά γιατρών από το δημόσια νοσοκομεία».

«Δύο συνανθρώπους μας χάσαμε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, που περίμεναν να μπουν σε ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ περίπου 100 άνθρωποι περιμένουν να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυτή τη στιγμή», τόνισε στη συνέχεια, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι «η κυβέρνηση κατασπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία στην πρώτη φάση της πανδημίας». «Το ΕΣΥ κατέληξε να είναι μονοθεματικό και την ίδια στιγμή υπερδιπλασιάστηκε η ημερήσια αποζημίωση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και έφτασε τα 1700 ευρώ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις